zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
5
(1)

Volksgezondheid spoort huisartsen aan tot naleving nieuw HEARTS-protocol

lees ook ...

Acties FOLS per 15 mei opgeschort

FOLS schort de acties, waarbij leerkrachten om 11.00u de school verlieten op per 15 mei aanstaande. De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) heeft minister Henry Ori van Onder...

Op 22 april 2024 kwamen het Nationaal Coördinatieteam (NCT), de Protocollen Commissie en de Commissie Monitoring van het Suriname HEARTS Initiative bijeen met de Stichting Post Academisch Onderwijs voor de Geneeskunde in Suriname (SPAOGS) voor een dringende vergadering. Het doel was om enkele kleine inconsistenties tussen de richtlijnen van SPAOGS en het HEARTS HT-protocol, dat door het ministerie van Volksgezondheid is geïmplementeerd, te bespreken en op te helderen.

Het Suriname HEARTS Initiatief is een essentiële en gestructureerde aanpak van chronische aandoeningen, met de focus op het verbeteren van de behandeling van hypertensie en cardiovasculaire risicofactoren in Suriname door middel van gestandaardiseerde richtlijnen, trainingen en monitoring.

Na zorgvuldige overweging werden de volgende belangrijke besluiten genomen:
– Het HEARTS-protocol voor hypertensie en Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM), uitgegeven in januari 2024, zal nationaal als enige richtlijn gelden.
– Er zal een addendum worden toegevoegd aan het HEARTS-protocol om een specifieke situatie te behandelen met betrekking tot graad 1 hypertensie. In deze situatie kan de behandelende arts op basis van ervaring en professioneel oordeel besluiten om te starten met monotherapie of combinatietherapie als eerste behandelingsstap, met de voorkeur voor monotherapie met een RAAS-inhibitor.
– Vervolgconsulten kunnen worden afgesproken in een interval van 2 tot 4 weken tot een goede bloeddrukcontrole is bereikt, waarna het protocol verder wordt gevolgd.
– Het verslag van de bijeenkomst zal dienen als officiële documentatie van de genomen besluiten en zal onmiddellijk worden verspreid onder alle relevante belanghebbenden.

Het ministerie van Volksgezondheid dringt met spoed aan op alle huisartsen om onmiddellijk en zonder uitstel conform dit protocol hun diensten aan te bieden aan de gemeenschap. Dit omvat ook het delen van de noodzakelijke data voor de planning en voorbereiding van de volgende fasen van het HEARTS Initiative-implementatie. Het Suriname HEARTS-team staat klaar om onmiddellijk ondersteuning en training te bieden waar nodig.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVolksgezondheid spoort huisartsen aan tot naleving nieuw HEARTS-protocol