zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
5
(1)

Volgens ex-directeur Peneux is het IOL niet stabiel

lees ook ...

Supermarkten moeten 22.00 uur sluiten en bars 23.00 uur

Politiefunctionarissen worden bij het uitoefenen van hun werkzaamheden geconfronteerd met verschillende zaken, die hun optreden bemoeilijken. In collectief verband hebben de districtscommissarissen (d...

Docenten trekken weg van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Deze goed gekwalificeerde docenten trekken om de lage lonen naar de Anton de Kom Universiteit of het buitenland. Dit zegt de ex-directeur van het IOL, Robert Peneux,  in gesprek met de pers. Volgens hem is het instituut in de gevarenzone, omdat er geen nieuwe docenten kunnen worden aangetrokken, door deze lage lonen.

“Omdat de IOL-docenten hetzelfde loon verdienen als een VOS-docent willen velen niet op het IOL werken. Vele opleidingen zullen sluiten als de minister van Onderwijs niet zorgdraagt voor een nieuwe beloningsstructuur voor het IOL. Het raadsvoorstel ligt reeds op tafel van de minister en ik hoop dat deze binnen korte tijd goedgekeurd wordt anders zal het jammer zijn als het IOL gaat moeten sluiten door gebrek aan gekwalificeerd kader,” geeft Peneux te kennen.

Verder zegt hij dat de opleidingen Natuurkunde, Engels en Scheikunde  slechts een voltijdse docent hebben. Sollicitaties hebben geen verandering gebracht, omdat men het loon op het IOL niet aantrekkelijk vindt. De opleiding Geschiedenis kent maar twee voltijdse docenten. Hierdoor is de overbelasting van de docenten groot en de kwaliteit van het geheel gaat achteruit, legt de gewezen directeur uit.

Dit problematiek is keer op keer meegedeeld aan onderwijsminister Marie Levens en ze heeft gezegd, dat de loonreeks van het IOL haar hoogste prioriteit geniet.

“Wat er ook op het IOL speelt is dat het IOL in zestien jaar geen MO-B docenten Engels heeft afgeleverd vanwege een gebrek aan docenten en vanwege het feit dat een gewezen OC Engels gewoon niets heeft gedaan om de opleiding MO-B Engels te doen opstarten. Bij deze opleiding was het zo erg dat zelfs de cijferadministratie spoorloos was omdat de OC letterlijk gewoon niets deed. Nu met de accreditatie zien we welke opleidingen hun zaken op orde hadden en welke opleidingen bijna niets hadden”, zo sprak Peneux.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVolgens ex-directeur Peneux is het IOL niet stabiel