woensdag 24 juli 2024
28 C
Paramaribo
17.4 C
Amsterdam
5
(1)

Voldoende infuus en medicijnen voor personen met Rotavirus

lees ook ...

Bekende en nieuwe gezichten bundelen krachten in NDP

Na de interne verkiezing van de partij, maakt het hoofdbestuur van de Nationale Democratische Partij (NDP) onder leiding van de nieuwgekozen voorzitter Jennifer Simons zich klaar voor de verdere verst...

Rakesh Gajadhar Sukul, directeur Volksgezondheid, zegt dat met de verruiming van de openingstijden van de poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) de druk op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) moet afnemen. De RGD-poli’s van Latour en Limesgracht hebben vanaf 11 augustus langere openingstijden; van 19:00 tot 00:00 uur. 

Het ligt in de planning hetzelfde te doen bij de RGD poli te Meerzorg. Volgens Gajadhar Sukul, moet gezien de kwetsbaarheid van kinderen de situatie snel worden aangepakt. Zowel bij de poli te Limesgracht als Latour worden er kinderen aangemeld.

“Het Rotavirus is niet nieuw, maar we moeten beseffen dat het duidelijk is dat er nu veel meer kinderen met deze klachten worden aangemeld. Als je niet tijdig handelt dan raken de kinderen uitgedroogd, dus moeten wij daarop inspelen”, aldus Gajadhar Sukul.

Uitdrogingsgevaar minder
Er zijn ook meldingen geweest van oudere kinderen en volwassenen, maar bij hen is het uitdrogingsgevaar veel minder dan bij de kinderen. Tijdige aanpak bij kleine kinderen is nodig omdat hun lichaamsgewicht lichter is, waardoor hun vochtbalans snel ontregeld kan raken.

Ouders worden geadviseerd de kinderen zo veel mogelijk te laten drinken. Kinderen moeten vocht krijgen en bestanddelen in de vorm van soep, thee, verse sap en kokoswater. Deze zaken zijn belangrijk om de kinderen bij te voeden, zodat de uitdroging bestreden wordt.

Indien het kind helemaal niets meer kan inhouden moet er zelfs buiten het darmkanaal vocht met bestanddelen toegevoegd worden in de vorm van infuus. Verder is het belangrijk om uitdroging te herkennen bij kinderen. Dat is te zien aan ingezonken ogen, droge slijmvliezen, waarbij het kind soms huilt zonder tranen.

Andere tekenen van uitdroging zijn weinig tot geen urineproductie, het langzaam teruggaan van de huid bij het knijpen. Bij kinderen jonger dan een jaar is er ook de ingezonken fontanel dat een kenmerk is van uitdroging.

De directeur van Volksgezondheid benadrukte geen diarreeremmers te gebruiken omdat deze zorgen dat de ziektekiemen langer in het maagdarmkanaal blijven. Dit spoort het lichaam aan tot ergere diarree omdat het lichaam de ziektekiemen uitstoot. Hij meldt verder dat er voldoende infuus en medicijnen zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVoldoende infuus en medicijnen voor personen met Rotavirus