zaterdag 16 januari 2021
25 C
Paramaribo
1.9 C
Amsterdam
5
(2)

Voerprijzen in Suriname moordend voor kippenkwekers

lees ook ...

Regering houdt vanavond Covid-19-persconferentie

Over ongeveer een uur belegt de regering een persconferentie in verband met de Covid-19-situatie. Er zal tijdens deze bijeenkomst een update worden gegeven van de situatie. Na de laatste persconferent...

Kippenkwekers in Suriname zijn de voerprijzen meer dan zat. De pluimveehouders die zijn verenigd in de Coöperatie Vereniging Pluimveeboeren Suriname (CVPS) willen dat de regering binnen een week een adequate oplossing vindt voor het voerprobleem waarmee de sector kampt. Van de regering verwachten zij dat die ook andere zaken waar de sector problemen mee heeft zo spoedig mogelijk aanpakt en grote overschotten van kippen en eieren voorkomt.

De pluimvecoöperatie zegt in een verklaring dat grote kippenkwekers niet klagen. Hierdoor houden vele kippenboeren voet bij stuk dat deze grote boys altijd voer krijgen van de voerfabrikanten en ook nog tegen een voordeligere prijs.

“Wij kunnen geen dag langer wachten, omdat verslechtering binnen deze sector betekent dat meer dan duizend arbeidsplaatsen in gevaar zijn.” Daarom waarschuwt de coöperatie ervoor dat als de overheid niet spoedig in samenspraak met de totale sector tot de juiste oplossingen komt, de samenleving straks ook nog hogere prijzen voor kip en eieren moet betalen.

Het grootste probleem binnen de sector is de beschikbaarheid van betaalbaar voer. Enkele familie- en kleine bedrijven zijn al over de kop gegaan en anderen moesten noodgedwongen vanwege de gestegen voerprijs en de lage verkoopprijzen van ei en kip, wachten om nieuwe partijen leg- en slachtkuikens in te zetten.

Volgens de coöperatie is de kostprijs van ei en kip nu hoger dan de verkoopprijs. De CVPS wijst erop dat middelgrote kippenkwekers nog enkele weken verder kunnen, maar dan ook in de problemen kunnen komen.

De prijs van voer is in korte tijd met enkele verhogingen nu meer dan 100 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- advertentie --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

-- advertentie --

meer Suriname

Jaarlijkse herdenking Trefossa met hoogwaardigheidsbekleders

De 105e geboortedag van d...

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

B. Chotelall houdt verkoopdag

Suriname registreert 126ste coronadode

Waterkant krijgt nieuw aanzicht

Home Suriname Voerprijzen in Suriname moordend voor kippenkwekers