woensdag 31 mei 2023
24.2 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
5
(2)

Voerprijzen in Suriname moordend voor kippenkwekers

lees ook ...

President Santokhi gisteren in Brazilië aangekomen

President Chandrikapersad Santokhi is gistermiddag in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia gearriveerd. In Brasilia wordt vandaag 'The Meeting of the Presidents of the Countries of South Amerika' gehoud...

Kippenkwekers in Suriname zijn de voerprijzen meer dan zat. De pluimveehouders die zijn verenigd in de Coöperatie Vereniging Pluimveeboeren Suriname (CVPS) willen dat de regering binnen een week een adequate oplossing vindt voor het voerprobleem waarmee de sector kampt. Van de regering verwachten zij dat die ook andere zaken waar de sector problemen mee heeft zo spoedig mogelijk aanpakt en grote overschotten van kippen en eieren voorkomt.

De pluimvecoöperatie zegt in een verklaring dat grote kippenkwekers niet klagen. Hierdoor houden vele kippenboeren voet bij stuk dat deze grote boys altijd voer krijgen van de voerfabrikanten en ook nog tegen een voordeligere prijs.

“Wij kunnen geen dag langer wachten, omdat verslechtering binnen deze sector betekent dat meer dan duizend arbeidsplaatsen in gevaar zijn.” Daarom waarschuwt de coöperatie ervoor dat als de overheid niet spoedig in samenspraak met de totale sector tot de juiste oplossingen komt, de samenleving straks ook nog hogere prijzen voor kip en eieren moet betalen.

Het grootste probleem binnen de sector is de beschikbaarheid van betaalbaar voer. Enkele familie- en kleine bedrijven zijn al over de kop gegaan en anderen moesten noodgedwongen vanwege de gestegen voerprijs en de lage verkoopprijzen van ei en kip, wachten om nieuwe partijen leg- en slachtkuikens in te zetten.

Volgens de coöperatie is de kostprijs van ei en kip nu hoger dan de verkoopprijs. De CVPS wijst erop dat middelgrote kippenkwekers nog enkele weken verder kunnen, maar dan ook in de problemen kunnen komen.

De prijs van voer is in korte tijd met enkele verhogingen nu meer dan 100 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVoerprijzen in Suriname moordend voor kippenkwekers