woensdag 10 augustus 2022
32.6 C
Paramaribo
27.7 C
Amsterdam
0
(0)

Voedselveiligheid staat centraal bij SAMAP workshop

lees ook ...

Ministerie OW heeft nu BAVPers

Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft medewerkers een drie maanden durende opleiding tot Buitengewoon Agent van Politie (BAVP) aangeboden die nu afgerond is. De twaalf geslaagden namen op maan...

Tijdens de workshop die deel uitmaakt van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) is voedselcertificering een belangrijk onderdeel van het geheel. De deelnemers betrokken bij agrarische voedselproductie en de verkoop daarvan hebben zich tijdens de workshop gebogen over voedselveiligheid zodat er veilig en kwalitatief voedsel op de markt komt.

Minister Sewdien geeft aan dat er samen met de stakeholders wordt nagegaan welk traject zal volgen. “We hebben onze plantenkeuringsdienst en we zijn bezig een voedselveiligheidsdienst (NIVS) op te zetten. Er is heel wat laboratoria apparatuur aangeschaft, ook met de ondersteuning van SAMAP. Deze worden nu allemaal geïnstalleerd en we hopen eind dit jaar van start te kunnen gaan met het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname (NIVS)”, aldus de bewindsman. De minister gaf aan dat de certificering behalve voor de export, ook belangrijk is voor de bescherming van lokale consumenten.

Tijdens de workshop zijn de randvoorwaarden zoals trainingen en faciliteiten die nodig zijn om voedselveiligheid te waarborgen aangegeven. Uit de workshop zullen aanbevelingen aangedragen worden om uiteindelijk barrières uit de weg te werken met het oog op het verruimen van de toegang tot markten in het buitenland. Via het SAMAP-project wordt er reeds enkele jaren een steun in de rug gegeven aan actoren binnen de agrarische sector. Onder andere worden er subsidies verstrekt aan landbouwers, voor de aanschaf van machines en attributen voor het opzetten of uitbreiden van hun bedrijf. Het uiteindelijke doel is om productie te stimuleren en de export te verhogen met inachtneming van de standaarden die noodzakelijk zijn om voedselveiligheid te waarborgen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVoedselveiligheid staat centraal bij SAMAP workshop