woensdag 24 juli 2024
31 C
Paramaribo
17.4 C
Amsterdam
4.8
(5)

VN ziet groei HIV in Suriname

lees ook ...

Prestatie Letitia Pinas resulteert in voordracht voor hogere...

Letitia Pinas is inspecteur van politie tweede klasse en hoofd van de afdeling Trafficking in Persons (TIP) bij de Korps Politie Suriname. Ze doet haar werk voortreffelijk en zal daarom worden voorged...

De jongste publicaties van het Verenigde Naties Programma tonen dat in Suriname hiv-besmettingen stijgen. Ruim één procent van de bevolking is hiv-besmet maar maatschappelijke taboes beletten het openlijk omgaan met geïnfecteerden. Een ander groot probleem is het brengen van medicijnen binnen het bereik van patiënten. Preventie voorkomt een hoop ellende op dit gebied, maar juist dit kan vaker niet betaald worden.

 Artsen zoals internist-infectioloog Lycke Woittiez, hebben kort voor Wereld Aids Dag (1 december) vaker aan de bel getrokken. De alertheid voor aids is naar de achtergrond, omdat er geen geld is om de gemeenschap op dit gebied wakker te houden. Ook gratis condoom verstrekking bestaat niet meer. Soms is de voorraad hiv-medicatie nauwelijks voldoende voor het aantal geïnfecteerden. Hetzelfde doet zich voor bij de behandeling van tuberculoze.

Woittiez  en Monique Holtuin(Hiv focal point) zeggen dat geldgebrek de zorg parten speelt. Holtuin meldt dat er alles wordt gedaan om aan alternatieve medicatie te komen. De huidige procedures kunnen medicatiegebruikers ontmoedigen. Men krijgt nu bijvoorbeeld voor een maand medicatie mee in plaats van zes maanden.

Medicatietrouw is onvermijdelijk bij het omgaan met deze ziekte. Bij gebrek aan medicijnen wordt dit proces vernietigd, en moet men opnieuw beginnen. Eén pil per dag kan bij  de meeste mensen het virus goed onderdrukken, waardoor er geen klachten zijn  en men hetzelfde levensverwachting heeft als iemand die niet besmet is. Het virus kan dan niet meer worden overgedragen. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen op hun kinderen.

“Het is voordeliger om te investeren in medicatie omdat dit werkt en verdere kosten voor de toekomst bespaart,” aldus Holtuin.

Bron foto: Aidsfonds

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVN ziet groei HIV in Suriname