donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
5
(1)

VN-topman: Samenwerking Suriname en rest regio zal geïntensiveerd worden

lees ook ...

Mening Carl Breeveld adviseur partij DOE

Ex- parlementariër Carl Breeveld is adviseur van de politieke partij DOE.  De regering heeft volgens hem wel macro-economisch redelijk resultaat bereikt, maar het volk is vergeten. Grote armoede is da...

Suriname en de Verenigde Naties (VN) moeten hechter samenwerkingen om duurzame ontwikkeling te bereiken. Zo is naar voren gekomen tijdens een gezamenlijke persconferentie van president Chandrikapersad Santokhi en de secretaris-generaal van de VN António Manuel de Oliveira Guterres op het presidentieel paleis. De VN-topman is in verband met de 43ste Caricom-staatshoofdenvergadering op werkbezoek in Suriname en had zaterdag een bilateraal onderhoud met president Santokhi.

Dit overleg stond in het teken van het intensiveren van de samenwerking met de internationale organisatie. Klimaatsverandering is een van de onderwerpen geweest van de deliberatie tussen beide functionarissen. Suriname is een van de drie carbon negatieve landen ter wereld, aangezien onze bossen momenteel meer dan 13 gigaton koolstof opslaan en wij aanzienlijk meer koolstof opnemen dan we elk jaar uitstoten. “Hoewel we voor een aantal complexe uitdagingen staan, blijft ons ontbossingspercentage bij het behouden van deze positie ruim onder 0,05% per jaar, wat onze positie als een land met weinig ontbossing verankert”, aldus president Santokhi.

Santokhi is de VN en andere internationale partners dankbaar voor de inspanningen om onze strategie voor klimaatfinanciering naar een hoger niveau te tillen. Hij gaf aan uit te kijken naar de voortdurende inzet en betrokkenheid van VN-agentschappen bij het bereiken van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Suriname wil ook zijn vertegenwoordiging vergroten in alle soorten posten in het VN-systeem.

De VN-topman heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om Redidoti te bezoeken, waar diverse projecten worden uitgevoerd waarbij de VN betrokken is. Inclusie van inheemse en tribale gemeenschappen in de economische welvaart is van cruciaal belang. “De internationale organisatie blijft werken aan het vergroten van de kansen voor economische inclusie van kwetsbare gemeenschappen”, gaf Guterres aan. Zijn statement stond in het teken van de aanpak van klimaatsverandering.

Hij gaf aan dat de politieke wil er aanwezig moet zijn bij landen om collectief samen te werken aan het mitigeren van de gevolgen van klimaatsverandering. De samenwerking met de regio en zeker Suriname zal geïntensiveerd worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVN-topman: Samenwerking Suriname en rest regio zal geïntensiveerd worden