donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
5
(2)

Vluchten naar Haïti moeten hervat worden

lees ook ...

Werkzaamheden NIS gaan door

Martinus Joël Timotheus, alias Bordo, Money Hond, de directeur van de National Indoor Stadium is al geruime tijd spoorloos verdwenen. Het Openbaar Ministerie is nu officieel op zoek naar hem via een o...

Als het aan de ondernemer Sean (Saya) Mixon ligt worden de vluchten uit zijn geboorteland Haïti hervat. Hij heeft familie daar wonen en wil helpen dat de mensen naar Suriname komen, want Haïti heeft ze niets te bieden. Het land werd zaterdag getroffen door een verwoestende aardbeving. Het dodental nadert de 2000.

De situatie wordt verergerd door tropische storm Grace, die gepaard gaat met hevige regenval. Vooral binnen de Haïtiaanse gemeenschap staat Mixon bekend van de vluchten die hij een tijdlang charterde via SLM om Haïtianen naar Suriname te halen.

Nadat Frans-Guyana alarm sloeg over het vele oversteken van Haïtianen naar dat land kwam er een onderzoek in Suriname. De onderzoekscommissie adviseerde president Chan Santokhi om geen vluchten uit Haïti toe te laten, vooral gelet op de onstabiele politieke situatie in dat land.

Volgens Mixon ontvangt hij dagelijks een heleboel mensen op kantoor die hulp zoeken. “Ze willen hun mensen laten halen, maar er zijn geen vluchten. De nood onder de mensen daar is nu zo enorm, dat ik niet eens geld zou vragen voor de vluchten.”

De aardbeving van zaterdag had een kracht van 7,2 en was daarmee zwaarder dan die van 2010. Toen werden grote delen van de hoofdstad Port-au-Prince verwoest en kwamen zeker 220.000 mensen om.

De nieuwe beving treft Haïti, terwijl het land al in diepe crisis verkeert. Kortgeleden werd president Jovenel Moïse in zijn woning in de hoofdstad vermoord door huurmoordenaars.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVluchten naar Haïti moeten hervat worden