vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
4
(1)

Vliegverkeer in gevaar; minister Jubithana bezorgd

lees ook ...

The cost of buses and boats won’t increase

Due to the increase in fuel prices, the National Transport Company, the Organization of Bus and Boat Holders in Suriname, and the Private Line Bus Holders Organization will all receive subsidies. The ...

Het vliegverkeer is deze week in gevaar, omdat de maat vol is voor de 53 luchtverkeersleiders die verenigd zijn in de Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA). Albert Jubithana, minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) is onaangenaam verrast door de acties; meer nog, omdat hij het besluit via de media heeft vernomen. TCT en de bond zijn volgens hem ‘on speaking terms’.

Door de acties zullen er op korte termijn geen luchtverkeersdiensten worden verleend en moeten belanghebbenden rekening houden met hun bedrijfsvoering, planning, reizen, importen/exporten. De luchtverkeersleiders zullen in actie blijven, totdat hun wensen zijn gerealiseerd.

SATCA was twee maanden in beraad, maar heeft op basis van goede trouw de protestactie beëindigd na gesprekken met vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Al langer dan vijf jaar vecht de bond om uit het FISO-systeem te treden. Bondsvoorzitter Jozef Khoesial vindt het vervelend dat eerst actie moet worden gevoerd, voordat de regering werkt aan knelpunten. Luchtverkeersleiders hebben hun herwaardering nodig, zegt hij.

Begin juni zijn bij gesprekken met de vp plannen overhandigd over hoe de staat haar valuta-inkomsten aanzienlijk kan verhogen met de Luchtvaartdienst. Op brieven en herhalingsschijven van de SATCA naar de vp is er geen reactie gekomen.

De organisatie heeft er bovendien moeite mee dat instanties worden gesubsidieerd, die helemaal niets bijdragen aan de staatskas en ook nog in valuta verdienen. De Luchtvaartdienst brengt deviezen binnen, maar personeel moet het doen met een karig loon. Zij heeft daar genoeg van.

Minister Jubithana heeft gisteravond op een persconferentie meegedeeld dat de SATCA wil dat medewerkers die nu maandelijks rond de SRD 5.000 verdienen, tussen de SRD 18.000 en 20.000 moeten ontvangen. Deze salarissen zouden een gevolg zijn van de herwaardering die de SATCA wenst. Deze bedragen kunnen niet betaald worden, zegt de minister, omdat het over de gehele linie voor problemen zou zorgen. De vp zou hebben beloofd te werken aan oplossingen en betaling met terugwerkende kracht.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVliegverkeer in gevaar; minister Jubithana bezorgd