donderdag 30 mei 2024
31 C
Paramaribo
15.9 C
Amsterdam
0
(0)

Vliegeren en bermbranden beschadigen energie-infrastructuur

lees ook ...

Minister Somohardjo belooft spoedige oplossing achterstallig...

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft aangekondigd dat er snel een oplossing komt voor de achterstallige betaling van voedingsgelden aan medewerkers van het Directoraat Nation...

Vliegeren is een geliefde activiteit voor kinderen tijdens de vakantie, maar het vast komen te zitten van een vlieger in het elektriciteitsnetwerk van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) kan leiden tot schade en ongemak. Wanneer een vlieger ongelukkigerwijs in het elektriciteitsnetwerk verstrikt raakt, kan dit de stroomvoorziening verstoren.

Bovendien neemt het risico op ongelukken toe, omdat situaties kunnen ontstaan waarbij vliegermateriaal de elektrische spanning geleidt, met ernstige gevolgen. Zelfs het trekken aan vastzittende vliegers kan kortsluiting veroorzaken doordat elektrische draden elkaar raken. Dit kan leiden tot levensbedreigende situaties, zoals elektrocutie.

Sinds het begin van de schoolvakantie zijn er al 8 storingen geweest door vliegers die in het netwerk terechtkwamen. Vooral de dichtbevolkte buurten Latour en Livorno zijn getroffen. Als een vlieger onverhoopt vast komt te zitten in het elektriciteitsnetwerk, wordt mensen gevraagd dit te melden aan EBS via het gratis storingsnummer 139.

Bovendien lijdt EBS ook schade aan haar infrastructuur door bermbranden. In droge periodes neemt het risico op gras- en bermbranden sterk toe, waarbij zelfs een kleine vonk grote gevolgen kan hebben. Niet alleen is een gras- of bermbrand gevaarlijk omdat het snel kan uitbreiden, maar het kan ook aanzienlijke schade aan de EBS-infrastructuur veroorzaken.

Hoewel er meerdere waarschuwingen zijn gegeven door autoriteiten, komt het nog vaak voor dat mensen ongecontroleerd brand stichten langs de openbare weg. Deze branden kunnen zich, vooral tijdens droge perioden, snel ontwikkelen tot bosbranden waarbij ook de EBS-infrastructuur langs de weg in gevaar komt. Dit kan leiden tot kortsluiting en stroomuitval in de omgeving, evenals schade aan apparatuur van klanten die zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

De elektriciteitsmasten, die essentieel zijn voor het ondersteunen van de elektriciteitslijnen, kunnen verzwakken door de schroeischade aan de onderkant. Zelfs de kabels die langs de mast naar de grond lopen en zorgen voor een goede stroombalans, kunnen door de brand beschadigd raken.

Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren en overlast die vastzittende vliegers en gras- en bermbranden kunnen veroorzaken. EBS doet daarom een dringend beroep op ouders en buurtbewoners om extra toezicht te houden wanneer kinderen vliegers oplaten, en ervoor te zorgen dat dit bij voorkeur gebeurt op locaties zonder elektriciteitsdraden. EBS vraagt de gemeenschap ook om geen vuur aan te steken op bermen of terreinen waar het elektriciteitsnetwerk loopt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVliegeren en bermbranden beschadigen energie-infrastructuur