dinsdag 6 december 2022
26.1 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
0
(0)

Vliegende brigade wil smokkel halt toeroepen

lees ook ...

Opkomst job fair internationaal restaurant viel tegen

Hard Rock Café is in Londen opgericht in 1971, en telt nu wereldwijd meer dan vijftig vestigingen. De ontwikkelingen op het gebied van de olie- en gasindustrie heeft hun belangstelling gewekt voor Sur...

Producten uit de doorvoerhandel mogen niet op de lokale markt terecht komen, maar dat gebeurd in 75 procent van de gevallen wel. De Vliegende Brigade Prijscontrole die reeds enkele dagen actief is, wil deze vorm van handel en smokkel over de grenzen een halt toeroepen. Pertab Goerdayal, die namens het Kabinet van de President leiding geeft aan deze brigade, merkt op dat de doorvoerhandel bijdraagt aan de illegale handel in producten. Het gaat voornamelijk om sigaretten en alcohol. Hij is van mening dat de instituten en organen die dit moeten controleren, slabakken en aangesproken moeten worden.

De coördinator zegt te merken dat er geen prijsverlaging is op producten die invoerrechten-vrij Suriname binnenkomen. Ook over het inkoopbeleid van parastatale bedrijven heeft hij zijn bedenkingen. “Bij aanschaf van materiaal en materieel vindt er overfacturering plaats waarop er geen controle is.” Er is sprake van het vervoeren van smokkelwaar door Braziliaanse schoeners naar Suriname en vice versa. Ook in Nickerie en Albina vindt illegale handel plaats. Goerdayal heeft de informatie dat boten vanuit Albina naar Brazilië vetrekken en vraagt hij zich af waar de controle blijft.

De Vliegende Brigade zal in eerste instantie de prijzen voor basis- en strategische goederen in de winkels controleren. Daarnaast zal er worden nagegaan of winkeliers zich houden aan de vergunningsvoorwaarden. Tegelijkertijd wordt ook de kwaliteit van de producten gecontroleerd, “omdat heel veel producten van inferieure kwaliteit zijn en aan verval toe.” Goerdayal geeft aan dat elke winkelier zich moet houden aan de richtprijzen aangegeven door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ). Hij benadrukt dat prijsopdrijving een economisch delict is.

De Vliegende brigade is op 23 februari gestart met een werktraject waarbij winkels zijn aangedaan en er een bespreking is geweest met verschillende districtscommissarissen. De brigade gaat verder met het aandoen van de hele keten van de handel, te starten met de verkoper vervolgens de distributeur en de importeur. Zij zal ook het inkoopbeleid in het buitenland natrekken. Goerdayal merkt  op dat producten te duur worden ingevoerd. Daarnaast zal ook het vergunningenbeleid onder de loep worden genomen. Dit, om te voorkomen dat slechts één instantie het monopolie heeft over een bepaald artikel.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVliegende brigade wil smokkel halt toeroepen