Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Vlaggen geplant bij voorgestelde brug Corantijnrivier

Geplaatst

op

Vlaggen Brug Coronatijnrivier. Beeld Stvs

Twee maanden nadat de staatshoofden van Suriname en Guyana respectievelijk Chan Santokhi en Mohamed Irfaan Ali zich ertoe hebben verbonden een brug over de Corantijnrivier te bouwen zijn er vlaggen geplant op de locatie. De vlaggen symboliseren de betrokkenheid bij het project. Dit is zaterdag gebeurd door de ministers van Openbare Werken van beide landen Riad Nurmohamed en Juan Edgehill.

De ministers bezochten de landingsplaatsen in Suriname (South Drain) en Guyana (Moleson Creek) en in het midden op Long Island. Op deze locaties zijn vlaggen van beide landen geplaatst. Nurmohamed zei dat het bezoek aantoont dat beide naties zich inzetten voor ontwikkeling.

De Guyanese minister Edghill heeft opgemerkt dat met de oriëntatie de politieke wil van beide regeringen heeft aangetoond om hun volk op de eerste plaats te zetten.

Over het definitieve onderwerp van de brug is er nog steeds overleg gaande. Er zal hoogstwaarschijnlijk een platte brug zijn die van Guyana naar Long Island zal leiden, waar een weg zal worden aangelegd om verbinding te maken met de Surinaamse kant, een brug met een hoge overspanning voor maritiem verkeer.

Met de brug wordt een toename van de handel verwacht.

Culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Papa Sranan
dinsdag 13 oktober 2020 12:40

Deze president is bezig de Surinasmse soevereiniteit weg te geven. De Corantijn is van Suriname en daar horen geen guyanezen of guyanese vlaggen te zijn. Guyana mag niets te zeggen hebben over de brug, want het is volledig op Surinaams grondgebied.
Deze president laat zijn eigen imago boven het nationaal belang staan. Hij is duidelijk bezig met zichzelf; hij wil de naam dragen de brug te hebben gerealiseerd. Maar hij zal de naam dragen Suriname weggegeven te hebben. Hij gaat de geschiedenis in als slechtste president van het land als hij dit doorzet.Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen