vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
5
(2)

Visumvrij reizen EU hoog op agenda bezoek Santokhi aan Nederland

lees ook ...

Speciale dag voor kinderen met autisme

In het kader van WereldAutisme dag op 02 april, organiseert de Rotaract Club of Genesis het project 'Seeing Life Through Another Lens'. Er zal die dag extra aandacht besteedt worden aan kinderen met a...

President Chandrikapersad Santokhi zal tijdens zijn werkbezoek aan Nederland het visumvrij reizen van Surinaamse staatsburgers naar de Europese Unie (EU) bespreken. Het zou hoog op zijn agenda staan, zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) dinsdag tijdens een persconferentie in verband met het bezoek van de regeringsdelegatie aan het Nederland.

Er zal tijdens het bezoek van 6 tot en met 11 september een lijvige agenda worden afgewerkt. Op 8 en 9 september zijn er formele ontmoetingen met Nederlandse regeringsautoriteiten. Het Surinaamse staatshoofd zal een beleefdheidsbezoek brengen aan de koning van Nederland, Willem-Alexander. In het programma zijn ook ontmoetingen en evenementen met het Nederlands bedrijfsleven, potentiële investeerders en de Surinaamse diaspora opgenomen.

Volgens de BIBIS-minister heeft de Nederlandse regering al ondersteuning toegezegd voor Surinames officieel verzoek voor het visumvrije reizen. Echter, de instemming met het verzoek is een collectief besluit van de EU-lidlanden. Een van de voorwaarden is dat Suriname een biometrisch paspoort zal moeten introduceren zoals door EU-landen wordt gehanteerd.

Hiervoor zal de Wet op Paspoorten moeten aangepast. De nieuwe wetgeving is in concept al af, maar moet nog door lokale instituten zoals de Staatsraad worden goedgekeurd en daarna behandeld door het parlement. Binnenkort wordt de wetswijziging in de regering besproken.

De BIBIS-topman zei verder dat Nederland 2 miljoen euro heeft uitgetrokken voor de ondersteuning aan Suriname. Ook aan België en Frankrijk is ondersteuning gevraagd. De komende periode gaat de regering lobbyen om de EU-landen zo ver te krijgen dat ze het voorstel van Paramaribo ondersteunen. De bilaterale besprekingen tussen Santokhi en demissionair-premier Mark Rutte zullen gaan over strategische en politieke samenwerking op diverse gebieden tussen Suriname en Nederland.

Met de president reizen naast de BIBIS-minister mee de collega’s van Financiën en Planning en Volksgezondheid, die elk hun eigen agenda met hun Nederlandse counterparts zullen afwerken. Landbouwminister Prahlad Sewdien vertoeft al in Nederland voor werkbespreking. Hij zal zich ook voegen bij de delegatie van de president.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVisumvrij reizen EU hoog op agenda bezoek Santokhi aan Nederland