dinsdag 21 maart 2023
30 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
5
(1)

Visserscollectief tegen visvergunningsplan aan Guyanezen

lees ook ...

Wereldwaterdag 2023 gericht op versnelde oplossing water- en...

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen in Suriname zal van 20 tot en met 24 maart een reeks van bewustwordingsvideo's, weetjes en tips via hun Facebookpagina en GOV.TV delen in verband met Wereldw...

De Visserscollectief van Suriname is zeer verontwaardigd  dat men Guyana tegemoet wil komen met 150 visvergunningen in januari 2022. “De totale visserijsector gaat kapot als we de Guyanese vissers accommoderen met visvergunningen,” zegt  Willem Mohamed Hoessein, voorzitter van het Visserscollectief. Hij is niet te spreken hierover.

DE Surinaamse Seafood Associatie en het collectief hebben  een verklaring de deur doen uitgaan, waarin ze aangeven niet te zullen toelaten dat wetten worden vertrapt in het voordeel van buitenlandse criminelen in de vissector. Hoessein verwerpt het idee om de Guyanezen visvergunningen te geven.

Hij kan zich niet voorstellen dat de Surinaamse overheid zal toestaan, dat aan vissers die Surinaamse visgronden al illegaal leegroven nu legaal ‘toegang’ zal worden verleend. De stakeholders zijn absoluut niet betrokken bij dit plan. Ook niet  toen beloftes werden gedaan aan de Guyanese regering. Dit terwijl de visserijsector specifieke afspraken heeft met de overheid, want de visserijsector is al in moeilijk vaarwater.

De minister van LVV zegt dat de Guyanese vissers geen vergunningen kunnen krijgen, omdat zij niet voldoen aan de voorwaarden. Volgens hem heeft de bewindsman verzuimd aan te geven dat er vergunningen gegeven zullen worden, waarbij men gebruik zal maken van tussenbedrijven of instanties. “Dit gaan we absoluut niet toelaten,” meldt hij.

Men heeft al teveel visvergunningen verstrekt ten behoeve van  de bevolking en artisanale visserij. Dit legt al teveel druk op de visgronden. Eigenlijk zou dit aantal teruggebracht moeten worden, om de visgronden de ruimte te geven  te herstellen. Verder zijn roofbouwpraktijken van Guyanese vissers al gaande.

Na overleg met alle actoren is het Visserij Management Plan tot stand gekomen, maar als de regering dit daadwerkelijk doet, zal er nauwelijks nog vis aanwezig zijn in onze wateren. Hoessein waarschuwt hiervoor.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVisserscollectief tegen visvergunningsplan aan Guyanezen