dinsdag 28 maart 2023
30 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
0
(0)

Visnetten gecontroleerd op ‘TED’

lees ook ...

IMF beoordeling Suriname niet meer in maart

De voorwaarden, die door het IMF gesteld zijn aan Suriname vóór de review kon plaatsvinden zijn niet gehaald, waardoor de beoordeling van maart niet doorgaat. Ongeveer een half miljard US$ is nog tego...

De netten aan boord van garnalentrawlers zijn op diverse locaties gecontroleerd geworden op Turtle Excluder Devices(TED) onder toezicht van 2 Turtle Excluder Device (TED) inspecteurs van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) uit Amerika.

Ter bescherming van de zeeschildpadden is het voor landen die visserijproducten exporteren naar de Verenigde Staten wettelijk verplicht gesteld om goed werkende TED’s te hebben in de garnaal trawlnetten. Bedoelde TED’s dienen te voldoen aan bijzondere specificaties qua materiaal, afmeting en de wijze van plaatsing in het net. Officiële controle op de naleving van de TED vereisten door de NOAA, geschiedt om de twee jaren. Echter konden de NOAA-inspecteurs vorig jaar niet afreizen naar Suriname vanwege de Covid-19-pandemie.

Zes inspecteurs van het directoraat Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben bij deze gelegenheid met goed gevolg hun praktijkervaring netten controleren succesvol afgerond.

De TED vereisten zijn belangrijk om de negatieve impact op de zeeschildpadden te minimaliseren en daarnaast om de Amerikaanse exportmarkt voor visserijproducten te behouden. Conform de vergunningsvoorwaarden is de TED verplicht voor alle trawlers die vissen op seabob en penaeus garnalen. Deze TED’s worden zodanig in het net aangebracht, zodat de zeeschildpadden kunnen ontsnappen als ze per ongeluk verstrikt raken hierin.

De TED-verplichting is ook van belang in het kader van de Marine Stewarship Council Certificering (MSC) van de seabob trawl industrie en duurzame visserij in het algemeen. Suriname is als eerste land, MSC gecertificeerd en op basis van de Amerikaanse wetgeving moeten wij erop letten dat de TED’s aan de vergunningsvoorwaarden voldoen om zodoende de afzetmarkt te aldaar te kunnen voorzien.

Bij de reguliere controle door onze inspecteurs was reeds gebleken dat er een goede naleving is van de TED vereisten. De afgelopen officiële controle door de NOAA heeft aangegeven dat wij voor 94% voldoen aan de vereisten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVisnetten gecontroleerd op 'TED'