dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Visie CBvS op toekomst financiële sector positief

lees ook ...

In de Rechtbank: President Chan vs ondernemer Gerard; Verbod...

Gisteren, woensdag 21 februari, was de rechtszaak in de Rechtbank van Rotterdam, over het veel besproken boek van Gerard van den Bergh, Zaken doen in Suriname, Corruptie op het hoogste niveau. Het boe...

De primaire missie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is het realiseren en handhaven van prijsstabiliteit, evenals het waarborgen van de stabiliteit van het financiële systeem. In deze context is het voor de Bank van essentieel belang om een balans te vinden tussen het bewaken van monetaire en financiële stabiliteit, het handhaven van naleving van nationale en internationale regelgeving, en het tegelijkertijd faciliteren van ruimte voor duurzaam en verantwoord ondernemerschap en innovatie binnen de financiële sector.

De Bank voert wettelijk toezicht uit op financiële instellingen, waaronder banken, die actief zijn in Suriname. Gezien deze wettelijke toezichtsverantwoordelijkheid, de bevordering van een efficiënt binnenlands en buitenlands betalingsverkeer, en de verantwoordelijkheid jegens de gemeenschap, krijgen het stimuleren van elektronisch betalingsverkeer en het bevorderen van financiële inclusie en educatie bijzondere aandacht van de Bank.

Op dit moment bevindt de Bank zich in een vergevorderd stadium bij het opstellen van wet- en regelgeving voor betaaldienstverleners. Deze dienstverleners krijgen, mits ze aan vastgestelde voorwaarden voldoen, de mogelijkheid om de markt te betreden. Een rode draad in deze regelgeving is het handhaven van prudent toezicht en het naleven van aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) en de anti-money laundering (AML) standaarden van internationale partners.

Naast betaaldienstverleners is het ook van groot belang voor Suriname om een wettelijk kader te ontwikkelen voor zogenaamde virtual asset service providers (VASP’s), oftewel cryptodienstverleners. Deze providers bieden diensten aan met betrekking tot virtuele activa, zoals het omwisselen van virtuele activa voor fiatvaluta op crypto-beurzen en het beheren en bewaren van virtuele activa in crypto-wallets. De Bank heeft reeds een sectorale risicoanalyse gestart als basis voor het formuleren van een gedegen beleid en regelgeving voor de VASP-sector.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVisie CBvS op toekomst financiële sector positief