zondag 14 augustus 2022
28.7 C
Paramaribo
30.9 C
Amsterdam
5
(1)

Vis wordt duurder omdat overbevissing schaarste veroorzaakt

lees ook ...

Grond uitgift aan geregistreerden in augustus

De regering heeft een online registratiesysteem in het leven geroepen, waarbij 70.000 personen zich hebben geregistreerd. Aan het uitgeven van grond serieus aandacht worden besteed. Vanaf medio august...

Vis wordt mogelijk duurder de komende maanden. Het is laagseizoen, vanwege de ongunstige situatie op zee. Suriname kent nu  ook meerdere visverwerkingsbedrijven, die zich richten op de export. Een deel van de vangst wordt afgezet op de lokale markt. De rest is bestemd voor de export.

 “De jarabaka is nu goud. Als je deze vis wil moet je maanden van tevoren bestellen. Wat ik heb gemerkt is dat de populatie van bepaalde vissen achteruit is gegaan. Dat heeft te maken met overbevissing”, aldus Mark Lall van het Visserscollectief. Dit zou voorkomen kunnen worden, indien vissers zich houden aan de voorwaarden.

Er heerst nu harde wind op zee. Dit beïnvloed de vangst ongunstig, en verandert de  situatie altijd vanaf maart. Enkele vissoorten zijn al geruime tijd heel duur, omdat er sprake is van schaarste.

Lall kan geen cijfers tonen, maar weet zeker dat er dit jaar meer is geëxporteerd. “Er zijn bedrijven die een eigen vloot hebben, vis vangen en verwerken voor de export.” Lall is tevreden met de voor hem  positieve ontwikkeling.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVis wordt duurder omdat overbevissing schaarste veroorzaakt