donderdag 8 december 2022
29.2 C
Paramaribo
3.9 C
Amsterdam
0
(0)

Virtueel Users-Producers seminar van COMSTAT en het ABS

lees ook ...

Gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor personen met beperkin...

'Equal Chances at Green Development (ECGD)' en  de 'A Company (A-01)' zijn  door het ministerie van Openbare Werken (OW), de Inter-Amerikaanse  Ontwikkelingsbank en het project ‘Verbetering van de tra...

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning verrichtte op 28 januari de opening van een seminar gehouden door de Commissie voor de Statistiek (COMSTAT) in samenwerking met de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). Tijdens zijn toespraak benadrukte de bewindsman het belang van goede en betrouwbare statistieken alsook de essentie van goede coördinatie van het statistiekwezen in Suriname. De bewindsman die voorstander is van ‘evidence-based policymaking’ in plaats van ‘policy-based evidence making’, prees de reeds geleverde prestaties van COMSTAT en dataproducenten en legde in het bijzonder de nadruk op het belang van het werk van het ABS die hij één van de belangrijkste dataproducenten van Suriname noemde.

COMSTAT als toezichthouder en het ABS als coördinator van het statistiekwezen in Suriname en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als belangrijke dataproducent, hielden presentaties tijdens het seminar. Verder werd er ook door datagebruikers presentaties gehouden waaronder Stichting Planbureau Suriname, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de vakbeweging.

Het doel van het seminar was: Een diepgaande evaluatie van het statistiekwezen, met nadruk op zowel de successen als de uitdagingen, consensusvorming over de toekomst van het statistiekwezen en het vastleggen van de acties om te komen tot een Nationaal Statistiek Systeem dat voldoet aan nationale vereisten en regionale en internationale standaarden, in het bijzonder de United Nations Fundamental Principles of Official Statistics(UNFPOS) en het ontwikkelen van een Nationale Ontwikkelings strategie voor het Statistiek Systeem.

Men is tot de conclusie gekomen dat er verbetering en versoepeling van de toegankelijkheid tot data en betere afstemming tussen dataproducenten moet komen. Dit is belangrijk voor het adequaat coördineren van statistiek gerelateerde activiteiten bij respondenten (personen die de enquêtes invullen). Ook grotere investering in het ontwikkelen en opzetten van statistiek units op de ministeries behoorde tot de bevindingen. Dit vooral met betrekking tot capaciteitsversterking en het opleiden van personen voor het hoger kader.

Ongeveer 40 personen namen aan het seminar deel. De COMSTAT en het ABS zijn tevreden met de participatie en de  bijdragen tijdens het seminar en zijn van oordeel dat het seminar ondanks alle COVID-19 uitdagingen, als zeer productief en vruchtbaar mag worden gezien.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVirtueel Users-Producers seminar van COMSTAT en het ABS