zondag 2 oktober 2022
32.7 C
Paramaribo
12.7 C
Amsterdam
5
(1)

Vijfde iconenkalender van NAKS

lees ook ...

President Santokhi bezoekt Saya streetparty

President Chandrikapersad Santokhi was op zaterdag 24 september 2022 te gast bij de Saya Streetparty. Tijdens zijn toespraak gaf hij aan dat hij de hardwerkende Haïtianen waardeert. “Na wan grupu san ...

NAKS presenteert vandaag in haar centrum aan de Thompsonstraat, de NAKS-iconenkalender van 2022. De Afro-Surinaamse organisatie voor gemeenschapswerk plaatst elk jaar twaalf opmerkelijke Surinamers in de schijnwerpers. Dit zijn mannen en vrouwen, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het land, vanuit hun eigen perspectief. Een videopresentatie en een scholieren-expositie van 29 tot en met 10 december  maken deel uit van het programma.

Er is gezorgd voor balans in het aantal mannelijke en vrouwelijke iconen. Ook is er bewust gekozen voor een aantal bijzondere Surinamers die nog in leven zijn, omdat Naks van mening is dat helden ook gedurende hun leven de grani (waardering) moeten ervaren die hen toekomt. Dit staat in een persbericht van de organisatie.

Men streeft naar meer gebruik van het Sranantongo, en daarom zijn de teksten naast het Nederland ook in deze taal. Er wordt samen met de presentatie ook een scholenprogramma uitgevoerd, waarbij de iconen, de kalender en de expositie centraal staan.

Elk icoon wordt gepresenteerd met een bijbehorende “odo”(Spreekwoord), om het bewustzijn op dit terrein te bevorderen.  De Sranantongo werkgroep van Naks heeft in samenwerking met het EUFRIE Documentatiecentrum voor de Afro-Surinaamse cultuur eraan bijgedragen, dat in een periode van vijf jaar in totaal zestig voorbeeldpersonen aan het publiek zijn gepresenteerd.

Het bedrijfsleven is betrokken bij deze vijfde editie van de iconenkalender middels het plaatsen van advertenties. De kalender is te koop bij Naks- Suriname, Naks-Nederland, VACO, Readytex en via de facebook pagina kunnen bestellingen worden geplaatst.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVijfde iconenkalender van NAKS