woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
5
(1)

Vijfde Covidgolf, voorlichting hapert ook

lees ook ...

Vuilophalers geven de regering twee weken om zaken op orde t...

Vuilophalers hebben er genoeg van om de regering voor te schieten. Zij hebben aangekondigd om per 22 juli te stoppen met de werkzaamheden als er niet wordt uitbetaald. De ondernemers hebben vanaf janu...


De 6 januari Covid update in Suriname vermeldde dat er de laatste 24 uur, aan nieuwe besmettingen 915 zijn bijgekomen en een dode, waarmee we dicht tegen 2000 dodelijke slachtoffer van Corona liggen. Dat is heel veel voor een land met maar 500.000 inwoners. Deze laatste piek in besmettingen (de meeste moeten thuis in quarantaine) vanaf de jaarwisseling bewijst dat veel Surinamers de covidregels hebben overtreden.

Koppig en dom
Moengo was het dieptepunt, een superspreader met 2000 feestvierders. Maar ook in Paramaribo, district Wanica, Para, Commewijne, Saramacca, Nickerie. In Suriname wordt niets vernield als demonstratie tegen lockdown, nee, wij gaan gewoon koppig en dom door met feesten, met tientallen en honderden tegelijk, in alle districten dwars door de lockdown.En de beleidsmakers geven het slechte voorbeeld, zonder pardon.
Owruyari prisiri, i sabi toch, al gaan we zo letterlijk dansend ten onder. Maar om en bij 40% van Suriname is gevaccineerd, we zijn nog veraf van de 80% vaccinatie, die een land weer in staat te stellen te normaliseren al is het dan met mondbedekking, handen wassen, afstand (MoHanA) Hoe komt het dat we, ondanks de hier aangekochte, meer gewilde vaccinaties als Moderna & Pfizer en Sinopharm, zo achterblijven met vaccinatie en eigen, persoonlijke beveiliging tegenover Covid19?

Onverstaanbare voorlichting

Opvallend en verklaarbaar is dat in het bijzonder de volkeren die drie eeuwenlang met uitmoording (genocide), en gruwelijke schending van hun mensenrechten te maken hebben gehad vanuit het Westen, ziekten en vaccinatie wantrouwen. Dit betreft inheemsen en Afro Surinamers. Vooral in het bosland is 95% van de mensen niet ontwikkeld genoeg om de ‘moeilijke” Nederlandstalige voorlichting te verstaan en zelf op onderzoek uit te gaan, om de waarheid te achterhalen.
Bij de armen is het meestal zo dat zij die de eeuwenlange onderdrukking nog steeds ervaren en dat voedt hun tegenzin en wantrouwen tegen de onderdrukkende lokale- en wereldleiders met hun vaccinatie propaganda. Ook discriminatie tegen deze volken, maakt dat ze westerse zaken wantrouwen.

Wantrouwen
Dat die volken daarom meer vertrouwen hebben in hun eigen kruidenmedicijnen, waarmee ze zich vaak hebben moeten redden is logisch. De Surinaamse regering zou een goede voorlichting moeten geven hun beweringen respectvol moeten weerleggen en ontzenuwen als ze hun doel van 80% gevaccineerden wil halen. Meer sakafasi, zoals coalitiegenoot en assembleelid Patricia Etnel het verwoordde. Echter komt zij of epidimiologen ook niet met een groots initiatief voor landelijk media en life voorlichtingssessies, discussies en kroetoe in alle Surinaamse talen om van de 40% gevaccineerden naar de gewenst 80% te stijgen en de mensen te motiveren de MoHanA regels en lockdown te respecteren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnVijfde Covidgolf, voorlichting hapert ook