Prison Fellowship Suriname (PFS) heeft met de hele versoepeling van de Covid-maatregelen eindelijk weer een succesvolle ‘Basistraining Gevangenzorg’ achter de rug. Het is haar vijfde groep sinds 2017 met een goede opkomst van 30 deelnemers bij een registratie van 36. De behoefte is groot om een levendige bijdrage te leveren binnen de zorgverlening aan, van en voor gevangenen als een actor binnen onze Surinaamse samenleving.
PFS gaat ervan uit dat er gewerkt moet worden aan een stevig fundament binnen een gezin dat zich verder ontwikkelt en bijdraagt om tot een gezonde natie te komen. PFS blijft vooral de christen leefgemeenschappen aansporen om ook deel te worden in dit proces om een bijdrage te leveren binnen hun organisatie, kerken en gemeenten.
De training wordt vanuit het christelijk fundament van de organisatie gegeven, waarbij er gewerkt wordt vanuit een interkerkelijk karakter en gebouwd wordt aan een gemeenschap tussen de vrijwilligers. Het doel is om de persoonlijke omgangsvormen te ontdekken, te ontwikkelen en of toe te passen binnen de zorgverlening aan gevangenen, aan diens familie/gezin en binnen het re-integratie traject.
Naast de omgangsvormen is het heel erg belangrijk om ook de huisregels in acht te nemen, die bij elke gevangenis horen. Er is steeds medewerking verleend vanuit de leiding van het Korps Penitentiaire Ambtenaren om hier invulling aan te geven. In de training is er veel gebruikgemaakt van groepsdynamica, rollenspelen en discussies, omdat gevangenenzorg niet een theoretische zorgverlening is. Die is praktisch gericht op relatie- en vriendschapsevangelisatie. Kortom, de training is ervaringsgericht, interactief en participatief.
De eerste trainingen onder de naam ‘Basistraining voor Vrijwilligers in de Gevangeniszorg’ werden in 2006 en 2007 verzorgd. De bedoeling was om vrijwilligers aan te trekken om te participeren in haar activiteiten. Het is een training die door Prison Fellowship International is ontwikkeld, waarbij er voldoende ruimte is om het Surinaams element aan toe te voegen.
Met de aanpassingen in de huidige bejegening naar gedetineerden toe is er een naamsomdoping geweest en sinds 2017 wordt de training verzorgd onder de naam ‘Basistraining Gevangenzorg’. De focus wordt niet alleen gelegd op het werken (zorgverlening) met gevangenen die ingesloten zijn, maar is uitgebreid vanuit een holistische benadering waarbij de zorg naar het gezin ook in beeld komt. Deze benadering is belangrijk om voor ogen te houden dat een gevangene eens terugkomt in de samenleving en het proces van gezinshereniging dan al plaatsvindt.