zaterdag 15 juni 2024
26 C
Paramaribo
13 C
Amsterdam
4
(1)

Vijf jaar cel voor oud-bankdirecteur Kromosoeto en SRD 150.000 boete

lees ook ...

Bordo gepakt, Bouterse next?

  Desi Bouterse is in hoger beroep veroordeeld tot de eerder gevonniste 20 jaar gevangenisstraf. Directe in hechtenis neming werd niet geeisd door de rechters, omdat zij vonden dat er niet gen...

Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), heeft maandag een celstraf van vijf jaar opgelegd gekregen van rechter Maytrie Kuldip Singh. Verder kreeg hij ook een boete opgelegd van SRD 150.000 of 12 maanden subsidiair. In deze zaak is de rechter meegegaan met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De magistraat vindt dat Kromosoeto heeft deelgenomen aan een criminele organisatie, waarbij het gaat om een duurzaam samenwerkingsverband tussen een of meer personen. Kromosoeto, Robert van Trikt (ex-president van de Centrale Bank van Suriname), Gillmore Hoefdraad (ex-minister van Financiën) en Faranaaz Alibaks-Hausil hebben zich volgens de rechter geruime tijd beziggehouden met onrechtmatige trekkingen van gelden bij de Centrale Bank van Suriname.

Aan het ministerie van Financiën zou er SRD 3 miljard aan blanco kredieten zijn verstrekt. De waarde van de Surinaamse munt is gedaald en de wisselkoers is omhoog geschoten. De gevolgen van zijn handelen, zullen nadelig zijn voor mogelijk vele generaties die na hem komen.

De kantonrechter sprak van een geschokte rechtsorde als gevolg van de handelingen van de voormalige SPSB-directeur. Kromosoeto wordt als één van de bedenkers gezien van plannen die te maken hebben gehad met de verkoop en aankoop van onroerende goederen, terwijl dat helemaal niet zijn taak is geweest. Hij zou mogelijkheden en systemen hebben bedacht om de CBvS, waar hij zelf niet aan was verbonden in een functie, ernstig te benadelen.

Volgens Kuldip Singh functioneerde de SPSB met Kromosoeto als directeur als een corrupt orgaan. De ex-topman houdt vast aan zijn onschuld, want hij zou voor de staat opdrachten hebben uitgevoerd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVijf jaar cel voor oud-bankdirecteur Kromosoeto en SRD 150.000 boete