maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
5
(1)

Viering van Indiase Republieksdag in Suriname benadrukt bloeiende bilaterale relatie

lees ook ...

LAMAT keert terug naar Suriname voor tweede medische missie

Het medische hulpteam van de Lesser Antilles Medical Assistance Team (LAMAT), bestaande uit Amerikaanse chirurgische en tandheelkundige experts en ondersteunend personeel, keert terug naar Suriname vo...

Tijdens de viering van de Indiase Republieksdag in Maharaja Palace, is de bilaterale relatie tussen Suriname en India besproken. De feestelijkheid werd bijgewoond door vooraanstaande gasten, waaronder president Chandrikapersad Santokhi en parlementsvoorzitter Marinus Bee, die beiden te gast waren bij de Indiase ambassadeur Shankar Balachandran.

Republic Day herdenkt de inwerkingtreding van de grondwet van India op 26 januari 1950, waarmee India een democratische federale republiek werd na de afschaffing van de Government of India Act.

Tijdens zijn toespraak benadrukte ambassadeur Balachandran de wederzijdse bezoeken van de presidenten van Suriname en India, die hebben geleid tot een grondig begrip van elkaars belangen en het oplossen van eventuele geschillen. Hij prees het leiderschap van beide landen voor het aanpakken van kwesties, waardoor er nu een nieuwe start gemaakt kan worden in 2024 zonder openstaande geschillen.

De ambassadeur noemde ook de verschillende overeenkomsten en projecten tussen de twee landen, waaronder schuldherschikking en financiële steun voor diverse ontwikkelingsprojecten zoals het markoesaproject, de bouw van een bejaardentehuis, een early flood warningsystem, een indoorstadion, en een Centre of Excellence in Information Technology. Daarnaast werd er ook een aanzienlijke donatie van medicijnen aangekondigd.

Een ander belangrijk aspect van de samenwerking betrof een gezamenlijk werkplan voor landbouwsamenwerking, gericht op het trainen van Surinamers in de verbouwing van gierst. Ook werd de intentieverklaring betreffende traditionele geneeskunde genoemd, die onder meer de oprichting van een leerstoel bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname omvat, evenals de vestiging van een ayurvedisch medisch centrum en een ayurvedische medicinale plantentuin.

Al met al illustreert de viering van Republic Day niet alleen de historische banden tussen Suriname en India, maar ook de concrete stappen die worden genomen om de samenwerking en vriendschap tussen beide landen te versterken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameViering van Indiase Republieksdag in Suriname benadrukt bloeiende bilaterale relatie