dinsdag 23 juli 2024
34 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
0
(0)

Viering van 160 jaar afschaffing slavernij begint met muzikale Keti Koti Week

lees ook ...

Volk betaald voor rommelende autoriteiten

Deze foto hierboven symboliseert de actuele en realistische situatie die de doorsnee Surinamer ervaart. We betalen voor de financiële rommel gemaakt door de autoriteiten. Onlangs, op 16 juli zat reger...

Ter gelegenheid van de viering van 160 jaar afschaffing van de slavernij wordt vanaf 25 juni de Keti Koti Week gehouden in Waka Pasi. Het evenement, georganiseerd door de Nationale Commissie Jubileumjaren 2023, heeft als thema “Wi poku kulturu go na Manspasi” en richt zich op het vergroten van kennis en bewustzijn over het Afro-Surinaamse muzikale erfgoed.

Johan Roozer, voorzitter van de subcommissie 160 jaar Keti Koti, benadrukt dat eenheid dit jaar centraal staat, samen met bezinning, bewustwording en vooruitkijken. De activiteiten van de Keti Koti Week zullen plaatsvinden op verschillende locaties in Suriname, waaronder Paramaribo, Nickerie, Brokopondo en Moengo.

Het programma omvat onder andere het aansteken van een fakkel door president Chandrikapersad Santokhi, gevolgd door optredens van Afro-Surinaamse muziek in een speciaal ingerichte muziekstraat. Naast lokale festiviteiten zullen er ook gasten uit Nederland, zoals vicepremier Wopke Hoekstra, en de Antillen aanwezig zijn tijdens de viering op en rond 1 juli.

Er staan diverse evenementen op het programma, waaronder een concert op het Onafhankelijkheidsplein, een dienst in de Grote Stadskerk, een herdenkingsactiviteit bij het standbeeld Kwaku en een Prodo Waka (optocht) georganiseerd door de Organisatie voor Gemeenschapswerk, NAKS. Daarnaast zijn er lezingen, een scholendebat en restauratieprojecten voor standbeelden gepland in de districten Nickerie, Coronie en Para.

Als onderdeel van de 1 juli-viering is er een opstelwedstrijd over natievorming gaande voor scholieren, waarbij de focus ligt op hoe zij Suriname willen zien en omgaan met de multiculturele samenleving. Het doel is om de jongeren bewust te maken van ongelijkheid en het wegnemen van vooroordelen, zodat zij als toekomstige leiders kunnen bijdragen aan de opbouw van het land. De winnaar van de wedstrijd ontvangt een prijs van SRD 11.000.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameViering van 160 jaar afschaffing slavernij begint met muzikale Keti Koti Week