woensdag 21 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
0
(0)

Vier medestanders van Desi Bouterse veroordeeld tot 15 jaar cel

lees ook ...

Nieuwe Leden Beëdigd bij Constitutioneel Hof Suriname

Het Constitutioneel Hof (CHof) heeft op donderdag 15 februari 2024 twee nieuwe leden verwelkomd: mr. Richel Apinsa als vicevoorzitter en mr. Geetapersad Gangaram Panday als lid. De beëdiging van deze ...

De raadkamer van het Hof van Justitie heeft vier medestanders van voormalig president Desi Bouterse in het 8 decemberproces veroordeeld tot elk 15 jaar gevangenisstraf. De oorspronkelijke eis van het Openbaar Ministerie was 20 jaar. Stephanus Dendoe, die aanvankelijk 10 jaar kreeg, zag zijn straf dus verhoogd. De eis van het OM voor Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel en Benny Brondenstein werd wel overgenomen.

Het Hof oordeelde dat de vier mannen medeschuldig waren aan de moorden op vijftien mannen op 8 december 1982. De moorden werden gepleegd met voorbedachten rade en in kalm beraad.

De rechter stelde vast dat de medestanders tijdens de operatie voldoende tijd hadden om zich te distantiëren van het plan, maar dat ze dit niet hebben gedaan. Hierdoor worden zij medeverantwoordelijk gehouden voor de moorden.

Het Hof concludeerde dat er geen bewijs is dat de vijftien mannen bezig waren met een staatsgreep, oorlog of invasie. In plaats daarvan werden ze simpelweg opgepakt en vermoord om de machtspositie te behouden.

Volgens de rechter waren Dendoe, Gefferie, Dijksteel en Brondenstein op de hoogte van de plannen en hebben ze deze uitgevoerd. Desi Bouterse, destijds het hoogste gezag in het land, nam alle beslissingen. De rol van de vier medestanders was volgens de rechter iets minder dan die van Bouterse, maar ze blijven schuldig aan medeplichtigheid aan moord in samenspraak.

Geen van de verdachten was aanwezig bij de uitspraak. Het verzoek tot vrijspraak van de advocaat van de verdachten, Irwin Kanhai, werd door de rechter verworpen.

Het Openbaar Ministerie is belast met de uitvoering van het vonnis.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVier medestanders van Desi Bouterse veroordeeld tot 15 jaar cel