dinsdag 7 februari 2023
26 C
Paramaribo
0.7 C
Amsterdam
0
(0)

VIDS zet strijd pioniers grondenrechten voort

lees ook ...

Rosebel Goldmines has been sold

Yesterday, Zijin Mining Group Co. Ltd. (Zijin) completed the acquisition of Rosebel Goldmines N.V. (RGM), which it had previously announced in October 2022. The majority of the requirements outlined i...

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) zal de strijd voor de wettelijke erkenning van de grondenrechten van inheemsen voortzetten. Dat heeft VIDS-voorzitter Muriël Fernandes verzekerd aan Iwan Kajamare van Tapuku. Hij is één van deelnemers van de protestactie van december 1976, waarbij een groep van 50 Inheemsen uit verschillende dorpen van Marowijne heeft deelgenomen aan de 150 kilometer lange protestmars van Albina naar Paramaribo.

Kajamare is ook initiatiefnemer van de herdenkingsactiviteit die 9 augustus van het vorig jaar is gehouden te Galibi. Hij memoreerde in het gesprek met VIDS-voorzitter de strijders van het eerste uur zoals Nardo Aloema, Andre Cirino en Richardo Pané. Zij hebben pionierswerk verricht met betrekking tot het bewustwordingsproces over grondenrechten. Hij vindt dat de strijd dat ze toen hebben gevoerd niet zomaar is geweest en dat VIDS hiermee doorgaat om de wettelijke erkenning van onze grondenrechten te realiseren, zegt Fernandes.

Ook ziet Kajamare graag dat de deelnemers van de protestactie gedecoreerd worden door de Staat. Volgens hem zijn er nog 21 mensen in het leven. De protestdemonstratie werd in 1976 georganiseerd door Kano (Kaliña en Lokono), pionier in de grondenrechtenstrijd in Suriname, onder het motto ‘Grondenrechten zijn ook mensenrechten.

Andre Cirino en Nardo Aloema, beiden reeds overleden, waren de belangrijke initiatiefnemers van de mars. Zestien jaar na de protestmars is de VIDS in 1992 opgericht en het werk met betrekking tot erkenning van Inheemse rechten heeft voortgezet.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVIDS zet strijd pioniers grondenrechten voort