dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
0
(0)

VIDS wil uitvoering vonnis Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof

lees ook ...

Walter Oostelbos opvolger ambassadeur Henk van der Zwan

Walter Oostelbos is nu tijdelijk waarnemend ambassadeur van Nederland in de hoofdstad van Turkije, Ankara. Minister Woppe Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft voorgesteld om hem tot ambassadeur te be...

Tijdens het regulier overleg van de VIDS en Vicepresident Ronnie Brunswijk op maandag 08 februari jongstleden, pleitte de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden In Suriname (VIDS) voor uitvoering van het Kaliña en Lokono Vonnis dat vijf jaar geleden werd uitgesproken door het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof vanwege mensenrechtenschendingen van de Kaliña en Lokono Inheemse volken in het Beneden-Marowijne gebied. Dit vonnis is tot op de dag van vandaag niet uitgevoerd.

De VIDS liet de verschillende verplichtingen die de Staat Suriname opgelegd heeft gekregen de revue passeren, waaronder het wettelijk erkennen van de collectieve grondenrechten van de Inheemse en Tribale volken van Suriname, het instellen van een ontwikkelingsfonds voor de Kaliña en Lokono Inheemsen van het Beneden-Marowijnegebied, en het betalen van de proceskosten aan VIDS en haar regionale organisatie KLIM te Marowijne.

De vicepresident gaf aan dat het deze regering menens is het vonnis uit te voeren. Er is een presidentiële commissie geïnstalleerd die zich over de grondenrechtenkwestie buigt. De andere aspecten van het vonnis zullen ook worden aangepakt.

De acht dorpen van Beneden-Marowijne, verenigd in de Organisatie van Kaliña en Lokono Inheemsen in Marowijne (KLIM) en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) zeggen de nodige wegen te blijven bewandelen voor de volledige uitvoering van het vonnis.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVIDS wil uitvoering vonnis Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof