donderdag 28 september 2023
33.1 C
Paramaribo
18.9 C
Amsterdam
0
(0)

VIDS vraagt opnieuw om wet Domeingrond aan te houden

lees ook ...

Gesprek met belanghebbenden nieuwe waterbron Paradise

Op het terrein van het productiestation van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) te Paradise, Nickerie, vond er vanmorgen een samenkomst plaats voor de belanghebbenden. Het doel was om hen te...

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (VIDS) heeft het parlement wederom gevraagd, de behandeling van de initiatiefwet, houdende nadere wijziging van het decreet uitgifte domeingrond, aan te houden. De wet zou op 25 januari 2022 worden behandeld. Het verzoek om de behandeling van de wet aan te houden is middels een petitie geschied. Dorpshoofd, Joan van der Bosch overhandigde de petitie aan DNA-griffier Ruth de Windt. De petitie zal worden doorgeleid naar DNA-voorzitter Marinus Bee.

De VIDS stelt dat de conceptwet niet in overeenstemming is met de rechten van Inheemse volken. Zo vindt de organisatie het niet correct dat een van de grondbeginselen van het grondbeleid, namelijk dat alle grond waarop geen recht van eigendom bewezen kan worden, domein van de staat is. “De Inheemse woon- en leefgebieden zijn wel degelijk eigendom van de inheemse volken, ook al is daar geen eigendomsakte te overleggen”, luidt een passage uit de petitie.

Verder zouden de termen ‘Indianen en Bosnegers’ ook vervangen moeten worden naar Inheemse Volken en Tribale Volken. De Inheemse organisatie spreekt de waardering uit de gelegenheid te hebben gehad om feedback te leveren op de initiatiefwet.

Hieronder de petitie:
uncategorized-id2076

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVIDS vraagt opnieuw om wet Domeingrond aan te houden