woensdag 21 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
5
(2)

VIDS luidt noodklok: Donkere wolken boven Inheemse volken in Suriname

lees ook ...

Gi Sranan verzorgt Trainingsprogramma Integere Leiders (2)

Gi Sranan is een initiatiefgroep van zeven senioren proffesionals die belangeloos een bijdrage gaan leveren aan beter, deugdelijk openbaar bestuur. Dit willen zij doen door Surinamers met de ambitie o...

In Suriname bevinden de Inheemse volken zich in een zorgwekkende situatie, met dreigingen van grondroof, ontbossing, biodiversiteitsverlies, en milieuvernietiging. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) beschrijft het jaar 2023 als een periode waarin de basisbehoeften van de Inheemse bevolking worden bedreigd, met toenemende vrees voor veiligheid.

VIDS constateert dat het afgelopen jaar activisten die streden voor hun collectieve grondenrechten zijn gedood of gearresteerd door de politie. Beloften op ministerieel niveau zijn niet nagekomen, en rechterlijke uitspraken met betrekking tot erkenning van collectieve rechten voor Inheemse volken zijn genegeerd.

De goedkeuring van een conceptwet voor erkenning van collectieve rechten blijft uit, en de controversiële Grondconversie wet is door het staatshoofd afgekondigd, wat de mogelijkheid van grondbezit door buitenlanders vergroot. De overheid toont gebrek aan visie voor de ontwikkeling van Inheemse volken in hun woon- en leefgebieden, terwijl grootschalige plannen voor extractieve industrieën worden gesteund.

VIDS vindt het onaanvaardbaar dat grote stukken land momenteel worden uitgegeven voor grootschalige landbouw, waarbij buitenlandse investeerders betrokken zijn. VIDS roept op tot intrekking van destructieve plannen en doet een beroep op de Surinaamse bevolking om grondroof, ontbossing, en vernietiging van natuur te veroordelen. De organisatie benadrukt haar inzet om met alle legaal toegestane middelen mens en natuur te beschermen en gaat samen met de bevolking het jaar 2024 in met deze missie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVIDS luidt noodklok: Donkere wolken boven Inheemse volken in Suriname