dinsdag 28 november 2023
32.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
5
(1)

VIDS keurt inmenging overheid en politiek in traditioneel bestuur af

lees ook ...

President Santokhi: “We gaan door met ons onafhankelijk best...

Tijdens de viering van 48 jaar Srefidensi heeft president Chandrikapersad Santokhi benadrukt dat de onafhankelijkheid voor Suriname betekende dat het land in zijn eigen behoeften moest voorzien. Hij s...

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft er geen woorden voor dat de vicepresident en het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) bewust het door de gemeenschap van Powakka aangewezen dorpsbestuur onder leiding van dorpshoofd Sergio Sabajo niet wensen te erkennen. In een langdurig proces (dat op zich ook al zwaar beïnvloed werd door overheidsfunctionarissen) is er onder coördinatie en begeleiding van VIDS op 3 oktober 2021 een nieuw bestuur aangewezen door de gemeenschap.

Het nieuw bestuur is traditioneel al ingewijd. De al vele jaren bestaande afspraak met het ministerie van ROS is, dat VIDS, als het orgaan van het traditioneel gezag der Inheemse volken in Suriname, verslag doet over afgeronde processen van bestuurswisselingen zodra die richtig zijn bevonden door VIDS, wordt gemeld in een statement.

Bestuurswisselingen zijn een autonome, interne aangelegenheid van de gemeenschap, en de rol van het ministerie is slechts het administratieve gedeelte van de beschikkingen voor de nieuwe dorpsbestuursleden opmaken en deze uitreiken, maar niets inhoudelijks. In specifieke gevallen, kennelijk politiek of anderszins gedreven, wenst deze regering van deze afspraken af te wijken.

Terwijl er enerzijds gezegd wordt dat het zelfbeschikkingsrecht der Inheemse volken wordt erkend en gerespecteerd, en dat “ze niet bemoeien”, zien we in de praktijk dat er in zulke gevallen wel degelijk wordt bemoeid en tweedracht wordt gezaaid. Dit druist in tegen de overigens goede verstandhouding en samenwerking met de regering.

VIDS rekent erop dat de autoriteiten conform de rechten van Inheemse volken de aanwijzing van het volk van Powakka respecteren en de beschikkingen ten spoedigste uitreiken aan het dorpsbestuur onder leiding van dorpshoofd Sergio Sabajo.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVIDS keurt inmenging overheid en politiek in traditioneel bestuur af