zondag 14 april 2024
25.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
0
(0)

VIDS kan geen Onafhankelijkheidsdag vieren

lees ook ...

Elfde Bouw- en Woningbeurs

Dit jaar doen ook buitenlandse bedrijven mee aan de elfde editie van de Bouw en Woningbeurs in ons land. De algemene uitnodiging voor participatie is gestuurd naar bedrijven die “iets te maken” hebben...

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden heeft reden aangegeven waarom zij als oorspronkelijke bewoners van het land geen feest kunnen vieren op de Onafhankelijkheidsdag. Wanneer zij de balans opmaken is er alleen maar ellende te constateren voor inheemsen. Zij vragen de regeerders, dat de grondwet wordt gewijzigd om hen en de tribale volken te beschermen. Ook brachten zij naar voren te kunnen feesten, wanneer zij dezelfde rechten krijgen als de stad.

Hun voorouders zijn eerst uitgemoord en verdreven, door de kolonisatoren, en daarna werden zij met de wetten van de Surinaamse regeerders, landloos, kansloos en rechteloos  gemaakt. De Onafhankelijkheid in 1975 heeft daarin geen verandering gebracht maar heeft hen verder uitgesloten, via politieke partijen en kiesstelsels. Nu zijn het donorprojecten en internationale deals die slechts de rijken bevoordelen. ‘Nationaal belang’ is in de praktijk het belang van een groepje machthebbers. Zelfs de grond onder hun voeten wordt weggegeven door regeerders aan derden.

VIDS, roept de regeerders en anderen op om voortaan serieus te werken aan daadwerkelijke rechtvaardigheid, gelijkheid, erkenning en bescherming van mensenrechten, ook van hen. Opzetten van sterke dialoogstructuren moeten het volk in staat stellen beslissingen te nemen en niet regeerders die zichzelf en hun eigen groep bevoordelen.

Over grondconversie in de huidige vorm zijn de Inheemsen niet te spreken.

De lang beloofde wet op collectieve rechten van Inheemse volken en Tribale volken moet eindelijk worden aangenomen volgens de hoogste internationale standaarden. Zonder realisatie van deze zaken kunnen zij geen onafhankelijkheid(meer) vieren.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVIDS kan geen Onafhankelijkheidsdag vieren