zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
0
(0)

VIDS herdenkt Inheemse slachtoffers met ceremonie en herdenkingsdienst

lees ook ...

Bond van EBS heeft werk niet hervat

De Ogane Werknemers Organisatie Suriname (OWOS), de bond bij de EBS heeft de staking formeel opgeheven. Leden zijn bij elkaar gekomen in een aangevraagde ledenvergadering. Men is zeer strijdlustig, en...

Op donderdag 2 mei zal de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), in samenwerking met nabestaanden en familieleden, de Inheemse slachtoffers Ivanildo Dijksteel (32) en Martinus Wolfjager (65) gedenken. Deze mannen kwamen op dezelfde datum vorig jaar om het leven door politiekogels tijdens een opstand tegen de voortdurende discriminatie, achterstelling en aantasting van hun voorouderlijke grondgebieden in en rondom de Inheemse dorpen Pikin Saron en Bigi Poika in Para.

De herdenkingsactiviteiten, waaronder een bloemenhulde, stille loop en kerkdienst, worden gehouden in overleg met de families Dijksteel en Wolfjager. VIDS benadrukt de dringende noodzaak voor erkenning van de collectieve rechten van Inheemse Volken, die tot nu toe door opeenvolgende regeringen niet wettelijk zijn vastgelegd, ondanks opdrachten van het regionale Mensenrechtenhof.

Op woensdag 1 mei zal een traditionele bloemenhulde plaatsvinden op de plek in Bigi Poika waar de mannen zijn omgekomen. Op 2 mei om 18:00 uur wordt een herdenkingsdienst gehouden in de Kathedrale Basiliek, geleid door Bisschop Karel Choennie, voorafgegaan door een stille loop vanuit de Palmentuin naar de Kathedrale Basiliek.

VIDS roept alle Inheemse dorpen op om op 2 mei de Surinaamse vlag halfstok te hangen als teken van eerbied en respect voor de slachtoffers die hun leven hebben gegeven in de strijd voor de rechten van Inheemse volken. Ook wordt stilgestaan bij de vijf mannen die nog steeds vastzitten en als zware criminelen worden berecht naar aanleiding van het incident van vorig jaar. Een team van advocaten staat hen juridisch bij.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVIDS herdenkt Inheemse slachtoffers met ceremonie en herdenkingsdienst