zaterdag 1 april 2023
23.8 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
0
(0)

VIDS en DNA werken aan workshop over grondenrechtenvraagstuk

lees ook ...

FONDS van het Kabinet van de President, Particulier- of Staa...

Er is uit het Sociaal Fonds van het Kabinet van de President geld vrijgemaakt voor de renovatie van een Mandir aan de Gangaram Pandayweg. Dit project wordt uitgevoerd door het ministerie van Openbare ...

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en De Nationale Assemblee  (DNA) zullen een samenwerking aangaan om in januari een workshop over grondenrechten te organiseren. De wet die betrekking heeft op het grondenrechtenvraagstuk zal kort na de workshop in een openbare vergadering van DNA worden behandeld. Dat hebben het VIDS-bestuur en de DNA-voorzitter Marinus Bee tijdens een overleg afgesproken. Bee wil een Zoommeeting met de dorpshoofden over het grondenrechtenvraagstuk.

Het gesprek tussen VIDS en Bee in het parlementsgebouw (met deelname van enkele VIDS-bestuursleden via Zoom), heeft plaatsgevonden, nadat VIDS twee weken terug een kritische brief had gestuurd naar Bee. De brief was naar aanleiding van de discussies over het taalgebruik van parlementariër Renet Wahki tijdens een DNA-vergadering in oktober. Het traditioneel gezag van de inheemsen heeft in dit schrijven de nadruk gelegd op de grondslag van problemen die hieruit weer naar voren komen.

VIDS wees in de brief niet alleen op de slechte onderwijssituatie, maar ook op de gezondheidstoestand die te wensen overlaat in de dorpen. Bee heeft beloofd dat hij hierover VIDS in contact zal brengen met de vaste DNA-commissies van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Volksgezondheid. Wat betreft het taalgebruik van Wakhi heeft Bee erop gewezen dat het Nederlands de officiële voertaal is en dat momenteel het DNA-lid de nodige begeleiding krijgt.

Daarnaast zal DNA het waterprobleem van de zuidelijke dorpen in januari voorleggen aan een Belgisch waterbedrijf. Verder is gesproken over de illegale houtkap in de woon- en leefomgeving van Pikin Poika in Wanica. De kwestie zal onder aandacht van vicepresident Ronnie Brunswijk worden gebracht.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVIDS en DNA werken aan workshop over grondenrechtenvraagstuk