zondag 1 oktober 2023
37.7 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
4.8
(6)

Vice President Brunswijk kleineert de pers (2)

lees ook ...

Suriname Tourism Festival

Woensdagavond jongstleden werd de eerste Suriname Tourism Festival gehouden in Ballroom Prince aan de Commewijnestraat als hoogtepunt van de Toerisme kalendermaand in het kader van Wereld Toerisme Dag...

Brunswijk zou nimmer gekozen worden als het volk, de Abop stemmers, intellectueel geschoold zou zijn en moreel gevormd. Mensen met een hoge scholing en moraal zouden niet stemmen voor Ronnie Brunswijk die bij verstek veroordeeld is als bankrover (in 1985, Suriname)als doorvoerhandelaar in cocaine (in 1987, Frankrijk)en vaker in het lokale nieuws komt door zijn agressief gedrag op het voetbalveld of in de Nationale Assemblee.

Not’no fout
Veel mensen die op Brunsie gestemd hebben leven in overlevings modus. En aangezien Bravo superrijk en geefs is, helpt hij hun af en toe overleven terwijl ze bijna dood gaan. Sinds de binnenlandse oorlog (1986) zijn er in het bosland tientallen dorpen met daarin honderden kinderen, dus duizenden bij elkaar die niet eens lagere school onderwijs hebben gehad. Joel Martinus, alias Bordo, ondervoorzitter van de Abop is daar een opvallend voorbeeld van.
De mens, dus zeker ook die uit het Surinaamse bosland, heeft wel een aangeboren intelligentie, maar economie en historie kennen, gaat een stukje verder dan dat. Je zou moeten kunnen lezen bv. om de laatste 50 jaar in Su beter te begrijpen. De moreel is iets dat gevormd moet worden, thuis door moeder en vader, door de dorpsoudsten in een dorp, op school, in de kerk.
Daar tegenover staat de gewetenloze Noti no fout mentaliteit. Not’no fout was een uitspraak van Bouterse en werd een verkiezingsleuze van de NDP sinds 2001. Bouta’s leuze; er is niets fout, met andere woorden alles mag, werd een mentaliteit. Die mentaliteit heerst steeds erger sinds 1982, sinds de binnenlandse oorlog 1986- 1992.

Misrekening Suri-neds
Hierop verkijken bv.de Surinamers in Nederland zich. Zo was te lezen in het interview met Ludwig van Mulier in maandblad Parbode van 2019 dat deze politieke analist dacht dat met de veroordeling van Bouterse wegens moord op 15 ongewapende prominenten op 8 december 1982, niemand meer op hem zou stemmen.
Maar ook hier gaat het om mensen wier scholing en/of moreel niet van hoog gehalte zijn, en grote opportunisten. Ook etnisch stemmen, stemmen op degene waarop ik lijk, speelt nog een grote rol in Suriname.
Simpel denkende mensen hebben in 2020 gestemd vanuit een hongerige buik. Als men pakketten krijgt is de honger opgelost, dus dan help ik de partij die mij helpt is daarbij het idee. De arme Surinamers en dat zijn 70% nu, stemmen voor de leider die de primaire behoeften lijkt te kunnen bevredigen: inkomen, eten, onderdak, grond.

Pers
De journalisten waarderen hun beroep, maar de not-no-fout mensen (80% van het volk) eigenlijk niet, uitspraken worden vaker gedaan dat journalisten bemoeizuchtig zijn en uit op bekendheid. Ze hebben nooit recht en waarheid ervaren, zij hebben honger naar eten,-feiten-kennis en toekomstperspectief. Als je leeft in deze overlevingsangst en armoedige scholing en moraal hoe ga je een moreel bewustzijn bereiken. Dat de vrije pers een pijler is waarop de democratie steunt is bekend bij de middenklasse, die toch al niet graag op Brunsi of Bouta stemt, tenzij uit etnisch sentiment en hopelijk- wordt- ik financieel- mooi- geregeld= nepotisme denken. De voorspelling dat Brunswijk minder aanhangers krijgt vanwege zijn wangedrag tegenover journalisten, is vanuit middenklasse normen en waarden gedaan, maar klopt over het algemeen in Suriname niet, waar politiek opportunisme een voorwaarde lijkt om te overleven.

Gangster mentaliteit
Het hongerende, onderontwikkelde volk begrijpt niets van de Trias Politica en de pers als de vierde macht (zie vorig artikel over Brunswijk) Evenmin de mensen die de not-no-fout mentaliteit hebben, de oneerlijken, waarvan er velen zijn. Die vinden de gangster mentaliteit geweldig of minimaal logisch van de NDP en de Abop voorzitter, respectievelijk Bouterse en Brunswijk. Dit is wat zij kennen, het recht van de sterkste. Hun vele volgelingen hebben er geen boodschap aan als je over Brunswijk zegt dat hij zal maaien wat hij nu is aan het zaaien is. Helaas is het dus niet waarschijnlijk dat zij het wraakzuchtig gedrag van Brunswijk en zijn beveiligers tegen de pers zullen afstraffen, door niet meer op hem te stemmen. In een volgende aflevering over Brunswijk zullen mensen aan het woord komen die het niet eens zijn met bovenstaande redenering en de stellingen die in dit artikel geponeerd zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnVice President Brunswijk kleineert de pers (2)