Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

VHP wil nationale verbroederingsdag in Suriname

Geplaatst

op

Jagernath Lachmon. Beeld Youtube

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) heeft gisteren een verzoekschrift ingediend bij president Chan Santokhi, om 21 september, de geboortedag van de legendarische leider Jagernath Lachmon, in te stellen tot de ‘Dag van Nationale Verbroedering en Eenheid’. Deze dag hoeft niet gelijkgesteld te worden met de zondag. Op 21 september wordt ook de Internationale Dag van Vrede herdacht.

De oranje partij heeft op 21 september vorig jaar, op het Lalla Rookh-complex de Nationale Conferentie ‘Nationale verbroedering: kansen en uitdagingen’ gehouden. Op deze conferentie zijn inleidingen verzorgd  door een brede vertegenwoordiging van de Surinaamse gemeenschap. Verbroedering heeft zijn nut gehad in het verleden, het is tegelijk vooral essentieel voor een goede toekomst van Suriname.  

De praktische invulling van verbroedering heeft de meest stabiele perioden in de Surinaamse ontwikkeling opgeleverd. Het begrip verbroedering is verbonden met waarden als harmonie, integratie, eerbied voor mensenrechten, openbaarheid van bestuur en betrouwbaarheid. Verbroedering is een praktisch, religieus en spiritueel begrip, waarbij een samenleving gebouwd wordt op liefde, begrip en vertrouwen. Het is noodzakelijk om te blijven bouwen aan verbroedering en eenheid.

Door het instellen van 21 september tot de ‘Dag van Nationale Verbroedering en Eenheid’, willen de VHP’ers, de verbroederingspolitiek en het nalatenschap van wijlen Lachmon, verduurzamen. Het gaat hierbij ook om de overtuiging dat verbroedering en verbondenheid met elkaar, de enige weg is voor Suriname als een multi-etnische en culturele samenleving, om in eenheid voort te gaan.

Lachmon is jaren voorzitter geweest van de VHP. Hij overleed in een hotelkamer in Den Haag, tijdens een officieel bezoek aan de Nederlandse regering als voorzitter van een parlementsdelegatie. Op 25 oktober 2001 werd hij in Paramaribo gecremeerd.

Culturu.com

10 Reacties
10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mikel
zaterdag 12 september 2020 08:54

Wie, hij een legendarische leider, Jagernath Lachmon. Hij heeft geen moer gedaan voor de bevolking van Suriname.
Nickerie, sarramacca en Commewijne.
Hij liet iedereen in deze districten stikken. Alleen tijdens de verkiezingen had hij deze districten nodig om zijn eigen ego te vergroten. Na de verkiezingen was hij spoorloos. (Was hij indienst van de mensen in Paramaribo). Iets goeds gedaan in Nickerie, NEE!!!!!!

IPV EEN DAG VRIJ TE GEVEN AAN DE BEVOLKING, Meneer de President,

MAAKT ER EEN STANDBEELD VAN DE 12 MILITAIREN DIE IN 1986 NA DE GIJZELING SPOORLOOS ZIJN VERDWENEN.

Deze militairen hebben offers gebracht voor Suriname.

Ram
zaterdag 12 september 2020 09:03

Ben niet eens met deze instellingen.
Hij verdient geen standbeeld en ook niet in naam van hem een ieder vrije dag toekennen.

Hij is geen legendarische persoon.
Niets gedaan voor de bevolking.
In zijn tijd zijn de meeste mensen vertrokken naar het buitenland (Nederland)

Robin
zaterdag 12 september 2020 11:46

Wat gebeurt met deze president nu. Dag van vrede bestaat al. Brasa dat. De dag om elkaar te omhelzen. Gewoon een dag wat met vrede en de volkeren samen te brengen. Niet op deze man zijn geboorte dag hij heeft al een standbeeld dat is genoeg. Ga je bezig houden met geld voor het arme volk. Wie heeft je deze advies geveven? Niet de @ kranteadviseer hoop het niet dan kan je opzoek naar een ander adviseur.

Sammy
zaterdag 12 september 2020 12:04

Wat heeft Pengel voor Suriname gedaan dat hij een standbeeld verdien en een luchthaven naar hem vernoemd . Het enigste wat hij het volk beloofde was tai hori libi de geen bal gegeven aan het volk alleen maar gebakken lucht . Chan luchthaven van Nickerie naar hem benoemen .

Martijn
zaterdag 12 september 2020 12:40

Lachmon heeft niets voor Suriname gedaan. Integendeel wou hij Suriname delen Hindoestanen allemaal in Nickerie stoppen. . Dat wou hij doen. Gelukkig is het hem niet gelukt. Nu moeten ze proberen samen het heel land op te bouwen . Niet Nickerie alleen. Verbroedering op brasa dey bestaat al

Sammy
zaterdag 12 september 2020 14:33

Martijn wat kraai je uit je nek dat Lachman de Hindoestanen allemaal in nickerie wilde hebben . Laat mij dat zien waar hij dat heeft gezegd. We hebben alle kranten gearchiveerd dus werk voor jou als je tenminste weet hoe je dat moet doen. Om je bewering te staven . Other wise keep your mouth shut.

Lal
zaterdag 12 september 2020 18:18

Lachmon zijn leermeester was een creool. Advocaat. Daarom goed dat creolen en Hindoestanen een voorbeeld aan nemen. We zijn surinamers en samen kunnen Suri name opbouwen tot een mooi land en shantoki is een heel slimme man en heb geduld en vertrouwen in hem

Zwartje
zaterdag 12 september 2020 18:56

Suriname heeft al genoeg vrije dagen ingesteld. Veel te veel eigenlijk. Hou op met allerlei dagen te verzinnen om het volk vrij te geven. Jullie zouden dagen moeten intrekken ipv extra dagen geven. Belachelijk dat jullie daar aan denken. Haha

Ram
zaterdag 12 september 2020 22:17

@Sammy helemaal met je stelling eens.
Ook Pengel heeft geen moer gedaan voor de Surinaamse bevolking.
Het enige wat hij deed met de onafhankelijkheidsgeld is eigen zak vullen.

Samuël
zondag 13 september 2020 06:14

Het gaat hier niet over pengel. Lachmon was veel slimmer om hem voor te schuiven om vrede in Suriname te brengen. In Guyana vechten Creolen en Hindoestanen tegen elkaar. Lachmon was slim genoeg om in te zien dat hij pengel naar voren moest schuiven om vrede in het land te brengen tussen alle surinamers. Dat heeft pengel gedaan waarna hij niet lang heeft geregeerd onder Aaron was het moeilijker waarna onafhankelijkheid kwam waar lachmon vel tegen was. Hadden we toen naar hem moeten luisteren zoals Curaçao Aruba en Sint maarten nu het ook moeilijk hebben onder Nederland of hebben die… Lees verder »Advertentie

Suriname

STVS heeft vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting afgedragen

Geplaatst

op

Stvs

Dat er vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting aan de staat zijn afgedragen door de leiding van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is geen blij nieuws voor het station, dat gisteren zijn 55-jarig bestaan herdacht. In zijn toespraak heeft directeur Raoul Abisoina onder andere gezegd, dat hij van de belastingen een brief hierover heeft ontvangen.

Deze kwestie is een van de aandachtspunten die Abisoina heeft vervat in een document dat is overhandigd aan president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.  De STVS-directeur heeft aan de regering een nieuw gebouw gevraagd. Deze belofte zou tien jaar terug zijn gedaan. Echter is daar niets van terechtgekomen. Vp Brunswijk gelooft erin dat het gebouw komt. Zowel de regeringsleider als vp Brunswijk waren vol lof over de staatszender. Het staatshoofd memoreerde de vele programma’s die vroeger werden vertoond.

De vicepresident kan zich nog herinneren dat hij bij de buren met veel moeite door de drukte van andere kinderen, een glimp kon krijgen van de STVS. De staatszender kan volgens president Santokhi grote hoogtes bereiken door mee te gaan met de digitale tijd, waaronder sociale media.

Hij voegde eraan toe dat de STVS ook een platform kan bieden voor artiesten, die momenteel worden getroffen door Covid-19. Frits Pengel, grondlegger van de STVS, tevens de eerste directeur, heeft samen met Glenn Truideman en Shirley Lackin een award ontvangen voor hun bijdrage.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Personeel Greenheart roept hulp vp in

Geplaatst

op

Vicepresident Ronnie Brunswijk

Het personeel van de multinational Greenheart heeft vandaag middels het indienen van een petitie hulp ingeroepen van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Een groep van 22 werknemers werd ontslagen in mei dit jaar, maar de rechter draaide dit terug. Het ontslag werd als onrechtmatig bestempeld.

De werkgever moest de arbeiders uitbetalen, maar daar is niets van terechtgekomen. Dit is zeer onbegrijpelijk voor vakbondsleider Ricardo Karwofodi. Aan de vp heeft C-47-voorzitter Robby Berenstein, gezegd dat het bedrijf alle wettelijke bepalingen aan hun laars lapt. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat een multinational naar Suriname komt en de regels vertrapt.

Lloyd Read van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (Osip) komt vooral op voor het mensenrechtenaspect in deze kwestie. Het gaat voornamelijk om inheemse werknemers die op deze manier worden behandeld.

“Wanneer deze multinationals naar Suriname komen, bedelen zij voor een plek. Maar als ze er eenmaal zijn, vertrappen ze mensenrechten. Het is ons woongebied waarin zij opereren. Er worden buitenlanders in dienst genomen, terwijl de lokale gemeenschap geen plaats meer krijgt. En daarom worden de werknemers ondersteund,” zegt Read.

Bij de ontvangst van de petitie heeft vp Brunswijk benadrukt dat ieder rechterlijk vonnis gerespecteerd moet worden. Hij beloofde de werknemers en de vakbond dat hij zich zal buigen over dit vraagstuk. “Het kan niet zo zijn dat zoveel mensen brodeloos gemaakt worden. Wij zullen hier werk van maken en ervoor zorgen dat het vonnis wordt uitgevoerd.”

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen