maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
5
(1)

VHP sponsor Saya aangehouden wegens mensensmokkel?

lees ook ...

Verdachten Pikin-Saron niet in vrijheid gesteld

 Kantonrechter Duncan Nanhoe heeft het verzoek van de advocaten Murwin Dubois en John Ferdinand tot invrijheidsstelling van hun cliënten in de strafzaak-Pikin Saron afgewezen. Hij vindt dat andere get...

Jean Nixon, meer bekend als Saya, was ook het mikpunt na het Franse bezoek. Niet eens een week na het bezoek van Frankrijks Justitie minister Dupont-Moretti werd Saya opgepakt. Hij is nog steeds in voorarrest meldde zijn advocaat Maureen Nibte. Het rookgordijn werd opgetrokken dat hij verdacht wordt van valsheid in geschrifte, inzake invoer van een Aston Martin Vantage een zeer luxe auto ter waarde van 250.000 euro, maar de eigenlijke oorzaak ligt vermoedelijk meer in het feit dat hij verdacht wordt van human trafficking. (mensensmokkel)

Klokkeluider Saya
Sranan Peyri herinnert de samenleving eraan dat een van Saya’s uitspraken in 2021 was dat hij zijn eigen partij wilde oprichten. Dit was naar aanleiding van het feit dat hij als mensensmok-kelaar werd verdacht en verhoord. Bij de pers vertelde hij zijn versie. Hij was een zakenman die geen personeel kon vinden en daarom landgenoten importeerde en Santokhi werkte mee omdat zij gelijk genaturaliseerd werden tot Surinamer op voorwaarde dat zij VHP stemmen, aldus Saya.

Saya’s verklaring
Deze week had Saya ook een verklaring voor het feit dat acht politie pick ups en andere voertuigen hem en zijn documenten zijn komen ophalen op zijn huisadres. Er is niets aan de hand, in de samenleving gonzen geruchten van mij en cocaine. ‘Zomaar”zegt Saya. De politie kon me niet vertellen waarvoor zij me arresteerden. Degeen die opdracht hebben gegeven voor mijn aanhouding zijn er alleen op uit om mij schande te geven, aldus Saya in het sranantongo. *Sranan Peyri las 15 jaar geleden al dat uit onderzoekingen van Interpol (de internationale politie) blijkt dat mensensmokkel veel meer geld opbrengt dan hard drugs smokkel, dan begrijpt u ook waarom dit wereldwijd zoveel voorkomt.

Zelfs tijdens Covid
Hoeveel Haïtianen heeft Jean Mixon nodig om een zetel in Paramaribo of Saramacca te winnen? Rekent u maar uit. Maar de Haïtianen die legaal in ons land kwamen dankzij Saja en VHP, zijn vaker illegaal naar Frans Guyana getrokken. Velen hadden niet het doel in Suriname te blijven. Hoe groot kan Saja’s bedrijf zijn aan de Hofstraat (nu gesloten door de Surinaamse Justitie) dat hij geen arbeiders kon vinden en Haïtiaanse arbeidskrachten moest invoeren? Zo dringend dat zelfs tijdens Covid vluchten met totaal honderden Haitianen hier in Su aankwamen. Er kwam nooit een behoorlijk antwoord of zij een PCR test of later Covid vaccinatie hebben gehad.

Mensensmokkel
Het is aannemelijk dat de Fransen erop hebben gestaan dat justitie Saya aanpakt. Met toestemming van de regering Santokhi mocht hij Haïtianen importeren waarbij een deel illegaal is doorgestroomd naar Frans Guyana en dat zien de Fransen, begrijpelijk, als mensensmokkel. En Santokhi moest als Caricom leider wat doen om de Fransen te laten zien dat hij menens is om er iets aan te doen. Elke leugenaar doet immers sma ay sani om goed over te komen.

De Moor kan gaan
Geheel volgens het spreekwoord: De Moor (de zwarte persoon) heeft zijn werk gedaan, de Moor kan gaan, moest Chan’s partij sponsor het ontgelden. Al Saya zijn handelingen worden namelijk nauwgezet gevolgd door Frankrijk. Zij hebben ook gehoord hoe hij gezegd heeft dat zijn regering aan de macht is en dat hij mag doen wat hij wil. Mixon, alias Saya mocht amper drie en een halve week geleden zelfs een grote street party houden. Daarbij zette de eerste burger van Suriname alles aan de kant, om het podium te beklimmen en de swingende muziek te onderbreken om zijn portie verkiezingspropaganda te maken. Zo zie je maar weer: Chan Santokhi no abi syen, ay ley non stop. (Santokhi is een schaamteloos liegbeest)

foto: sunieuws.com

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnVHP sponsor Saya aangehouden wegens mensensmokkel?