donderdag 30 mei 2024
31 C
Paramaribo
15.9 C
Amsterdam
0
(0)

VHP keurt gewelddadige aanslagen op SBB en politie af

lees ook ...

Suriname actualiseert nationale strategie voor biodiversitei...

Tijdens de recente 4e Subsidiary Body on Implementation (SBI) vergadering in Nairobi, Kenia, heeft Suriname verslag uitgebracht over de geactualiseerde Nationale Strategie voor Biodiversiteit en Actie...

Suriname is op dinsdag 2 mei opgeschrikt door gewelddadige aanslagen op de controlepost van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en de politie te Pikin Saron. Ook het staatsbedrijf Grassalco te Maripaston moest het ontgelden. Een tot dusver onbekende groep heeft op zeer gewelddadige wijze aanvallen gepleegd. De VHP veroordeelt in de meest scherpe bewoordingen deze criminele daden.

De VHP betreurt het ten zeerste dat er ook doden en gewonden zijn gevallen. Naast doden en gewonden heeft de onbekende groep een aantal trucks beladen met hout en het politiebureau in brand gestoken. Voorts zijn er enkele arbeiders van Grassalco voor een korte periode gegijzeld. Deze zijn later door de politie bevrijd.

Deze aanvallen passen helemaal niet in ons democratisch bestel, dit is niet alleen een aanslag op de rechtstaat en de democratie maar ook op onze hardwerkende ondernemers. We moeten ervoor waken dat een bepaalde groep Surinamers de schuld van alles krijgt en gestigmatiseerd wordt. Op videobeelden is duidelijk te horen dat personen na de aanslagen bezig zijn geweest haat te zaaien.

Het is tot nu toe niet duidelijk waarom deze onbekende groep overgegaan is tot het plegen van dergelijke lafhartige criminele daden. Ondertussen wordt er volop gespeculeerd dat deze handelingen ingegeven zouden zijn door gronduitgaven gedaan binnen de leefgemeenschappen van de inheemsen.

Het is juist de regering onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi is, die vanaf haar aantreden aan de slag is gegaan met het grondenrechten vraagstuk van inheemsen en in stamverband levende volkeren. De wet die dit moet regelen, ligt reeds bij het parlement ter behandeling.

Wat er ook ten grondslag moge liggen, er is geen plaats voor anarchie binnen ons staatsbestel, we moeten het pad van de democratie bewandelen. Niemand heeft het recht, het heft in eigen handen te nemen, gaat u om de tafel zitten met de regering of andere instanties om de problemen op te lossen.

De VHP zal onder geen beding toestaan dat personen of groepen de rechtsstaat en de democratie aantasten of in gevaar brengen. De partij doet een dringend beroep op de regering om krachtig op te treden tegen dit soort ordeverstoorders en de orde en rust te doen wederkeren. Wij vragen de gemeenschap niet in paniek te raken maar de komende dagen het hoofd koel te houden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVHP keurt gewelddadige aanslagen op SBB en politie af