zondag 26 mei 2024
28 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
0
(0)

VHP herdenkt 106e geboortedag Jagernath Lachmon

lees ook ...

NPS start dialoog met gemeenschap voor verkiezingen 2025

De Nationale Partij Suriname (NPS) is actief bezig om haar nieuwe visie en strategieën voor de verkiezingen van 25 mei 2025 te delen met de samenleving. In dit kader organiseert de partij, samen met h...

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) heeft dinsdag de geboortedag van de eerste voorzitter wijlen mr. Jagernath Lachmon herdacht. Als hij in leven was zou hij 106 jaar zijn geworden. Lachmon was ruim 52 jaar lang politiek-leider en was de langstzittende parlementariër geweest. Vanaf 2020 wordt deze bijzondere dag door de VHP mede herdacht in het teken van de verbroederingsgedachte.

Het begrip ‘Verbroedering en Eenheid’ is verbonden aan de waarden als harmonie, integratie, eerbied voor mensenrechten, openbaarheid van bestuur en betrouwbaarheid. Waarnemend voorzitter van de VHP Glenn Oehlers, gaf in zijn speech aan dat de heer Lachmon door de jaren heen politieke structuren ontwikkeld voor de ontwikkeling van de huidige generatie-politici. Lachmon was een begrip in Suriname, een staatsman, het boegbeeld van een multi-etnische samenleving, democratie en rechtsstaat.

Oehlers haalde voorts aan dat de oranje partij en het volk kracht en inspiratie putten uit zijn idealen en die zullen wij als partij blijven voortzetten. Zijn verbroederingspolitiek is tot de dag van vandaag een inspiratie voor ons allen en een baken van hoop voor een vreedzaam Suriname. 21 september werd door de VN uitgeroepen is tot Internationale Dag van de Vrede. Als partij zullen wij de idealen van vrede altijd blijven promoten.

De waarnemend voorzitter memoreerde ook de bekende lijfspreuk van wijlen voorzitter Lachmon namelijk: de vermaarde Riethalm-filosofie. Volgens Lachmon kan in woelige en moeilijke dagen de riethalm-filosofie goed van toepassing en leidend zijn. Als over Suriname een sterke storm raast dan zijn daarbij twee opstellingen mogelijk: ten eerste, zich stoer opstellen als een grote sterke kankantrie met de veronderstelling weerstand te bieden tegen de aanstormende krachten maar die wel ontworteld kan worden.

Ten tweede als een riethalm die door de kracht van een storm wel buigt, misschien lang en diep, maar zich toch weer opricht als de storm voorbij is. Verder gaf de waarnemend voorzitter aan dat wij als VHP hem erkentelijk zijn en dat hij voor ons een inspiratiebron is.

Ter na gedachtenis en eerbetoon van de legendarische voorzitter en staatsman, wijlen Lachmon, zijn er kransen gelegd bij het standbeeld van hem op het Onafhankelijkheidsplein en het VHP-partijcentrum. De regering zal op 24 september in de tuin van het presidentieel paleis in het kader van de Nationale Dag voor verbroedering en eenheid een gebedsdienst houden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVHP herdenkt 106e geboortedag Jagernath Lachmon