woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
5
(1)

VHP-fractieleider uiting bezorgdheid over daling wisselkoers bij cambio’s

lees ook ...

Particuliere bushouders vragen aandacht van minister TCT

De Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO) is ontevreden over de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Rawien Bainath gaf in een gesprek met de STVS te kennen, dat de bewindsman nog s...

Asiskumar Gajadien, fractieleider van de VHP, heeft zijn bezorgdheid geuit over de recente daling van de wisselkoers bij de cambio’s. Hij benadrukte dat deze schommelingen de samenleving schaden en dat een stabiele wisselkoers cruciaal is voor een gezonde economie. “Het land heeft geen baat bij grote fluctuaties in de wisselkoers. Een stabiele koers is essentieel,” aldus Gajadien.

De officiële wisselkoers, zoals genoteerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), is ook licht gedaald tot ongeveer SRD 36 voor de Amerikaanse dollar. Echter, sommige cambio’s hanteren koersen van SRD 31 voor aankoop en SRD 33 voor verkoop van de dollar.

Gajadien stelt voor de koers te stabiliseren rond SRD 34 voor de Amerikaanse dollar, op voorwaarde dat de CBvS en de minister van Financiën en Planning een gericht beleid voeren om dit te bewerkstelligen. Hij benadrukte dat de recente daling van de koers gebaseerd is op speculatie en niet op marktwerking.

Hij drong er bij de monetaire autoriteiten op aan om actie te ondernemen om deze situatie aan te pakken, met name door vreemde valuta aan te kopen wanneer er aanbod is en door een gericht beleid te voeren om de koers te stabiliseren.

Gajadien waarschuwde dat de ongecontroleerde daling van de wisselkoers niet alleen de overheid kan schaden door verminderde inkomsten uit royalty’s, maar ook de prijzen van goederen in de winkels zullen niet dalen. Hij benadrukte dat deze situatie rampzalig is voor de economie en dat de wisselkoers snel onder controle moet komen van de monetaire autoriteiten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVHP-fractieleider uiting bezorgdheid over daling wisselkoers bij cambio's