Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

NPS en VHP zorgen voor beroering

Geplaatst

op

Vhpnps

Daags voor de verkiezingen ( van 25 mei 2020) dreigde de VHP  met het terug draaien van de recent aangenomen valuta wet. Volgens de VHP is  de valuta wet in strijd met de grondwet. Als sluipschutters wachtten ze  een moment af om toe te slaan. Ze zouden het “zootje ongeregeld  wel een lesje leren”. De verassing was groot toen bleek dat de NPS “als een soort partner in crime” deel nam aan  de actie.   

Toen het parlement niets vermoedend op reces ging zagen ze hun kans schoon en sloegen toe. Ze stapten naar de rechter en spanden een kort geding aan. De uitkomst viel in het voordeel van de aanklagers. De rechter besloot tot opschorting van de valuta wet. 

De actie van de VHP en de NPS  kwam toch volkomen onverwachts en  veroorzaakte een schokgolf  ! De NDP fractieleider Amzad Abdoel groot voorstander en voorvechter van de wet reageerde geschokt op de uitspraak.  Abdoel was zichtbaar aangeslagen. Het Constitutioneel hof buigt zich verder over de zaak.  

Ondanks alle commotie  bleef het rustig in de straten van Paramaribo. Vanwege de corona crisis is de “lockdown ” die elke vorm van samenscholing  verbiedt nog steeds van kracht.


Waar is het  misgegaan en hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?  We voelen ons allemaal  voortdurend slachtoffer van bestuurlijk onrecht, maar was het juist om de valuta wet tegen te houden? De VHP en de NPS  verrasten vriend en vijand en zorgden voor behoorlijk wat deining. De voorbereidingen van de verkiezingen van 25 mei 2020 liepen hierdoor  ” een enorme deuk op”!


De valuta wet is nodig!  De prijzen in de winkels reizen de pan uit en de corona crisis doet daar nog een schepje bovenop. Er was weer voorzichtig wat vertrouwen maar voor gejuich was het nog te vroeg.

De onverwachte actie van de VHP en de NPS gooit  roet in ‘t eten. Reeds  bij aanvang zorgde de behandeling van de wet voor  reuring. Er was beroering  bij banken, ondernemers, vakbonden, aannemers en verzekeringskantoren. Voor de gewone man was de wet een welkome zegen!

Culturu.com

6 Reacties

6
Reageer op dit artikel

1000
Djaki

Hoeveel is de koers vandaag

Parbhoesingh

Flauwekul allemaal met de deviezenwet.iedereen ter wereld mag vreemdgeld hebben.
Alleen in su kunnen ze overdrijven.weg met deviezenwet.Probeer de koers heel laag te houden.Arme mensen in Su voelen dat.Doe jullie wat.Kijk naar de armen want die gaan voor jullie stemmen.

Bianca

Ik ben het niet eens met dat artikel waarbij wordt aangegeven dat de VHP en NPS als sluipschutters wachtten op het moment dat de DNA op reces ging en na de rechter stapten om een kortgeding aanhangig te maken tegen de aangenomen valuta wet om het terug te draaien. Ik zal u verwijzen naar starnieuws dd. 27 maart 2020, 4 dagen nadat de wet is afgekondigd, zijn de fractieleden VHP EN NPS na de rechter gestapt om die wet op te schorten. Dus voor geen enkel beroering hebben de fractieleden gezorgd. Als de rechter kort voor de verkiezing een uitspraak… Lees verder »

Robert Linger

Degene dit artikel heeft geschreven wil de Surinamers opzettelijk misleiden,
de valutawet heeft ten doel, het verdoezelen van de mislukking van de ndp.
Om grondwettelijke bepalingen aan te tasten moet je wel 2/3 meerderheid
hebben, dan is het redelijk en billijk.

Stelletje rovers coalitie, dat is de regering.

Jay

1 op 10 elders 1 op 12

C lingers

Na 25 mei wordt die wet toch ingevoerd door de BESTE partij van suriname de NDP onderleiding van DESI DELANO bouterseAdvertentie

Suriname

Crèches en peuterscholen in Suriname mogen deuren vanaf 1 juni weer openen

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Crèches en peuterscholen hebben toestemming gekregen om vanaf 1 juni hun deuren weer open te doen. Deze mededeling heeft de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Angela Salmo, gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persupdate.

De toestemming wordt verleend met goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook de veiligheidsregels waaraan de opvanginstellingen zich moeten houden, heeft opgesteld. De Sozavo- directeur benadrukt dat er specifieke veiligheidsregels zullen gelden die door de crèches en peuterscholen moeten worden nageleefd. Vanaf 1 juni mogen personen in tehuizen en andere opvanginstellingen weer bezoek ontvangen.

Salmo zei verder dat de financiële ondersteuning aan crèchehouders en crèchemedewerkers onverkort doorgaat. Registratie vindt uitsluitend plaats bij het Bureau Opvanginstellingen van het ministerie van Sozavo aan de Waterkant, terwijl de uitbetalingen plaatsvinden aan bij de Stichting Volkshuisvesting aan de Madeliefjesstraat.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Volksgezondheid Suriname: “Twaalfde COVID-19-patiënt was in Frans-Guyana”

Geplaatst

op

Coronavirus Test

De twaalfde persoon die positief is getest op het COVID-19-virus is een Surinamer die uit Frans-Guyana komt. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze persoon is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina. Op 21 mei reisde hij vanuit Asisikriki te Papaiston in Frans-Guyana, waar hij werd opgenomen met buikklachten. Een neus swab werd afgenomen, de COVID-19-test werd ingezet en het resultaat was negatief.

Hij is door de Franse artsen geadviseerd om met een mondkapje te lopen. Deze persoon, een Surinamer, keerde vervolgens terug naar Suriname en begaf zich op 26 mei samen met zijn moeder naar de huisarts. De arts hoorde de persoon uit en stelde het COVID-19-team op de hoogte dat er vermoedelijk sprake was van een positief geval.

Vervolgens werd de test ingezet en het resultaat blijkt positief te zijn. De patiënt is opgenomen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De moeder is in quarantaine geplaatst. Bij navraag bleek dat de persoon zich bij de oversteek alleen met de bootsman bevond. De artsen in Frans-Guyana hadden de man geadviseerd om uit voorzorg constant een mondkapje op te zetten. Hij heeft dit advies ook opgevolgd. De afdeling Epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van personen.

Met deze positieve case heeft Suriname nu twee actieve COVID-19-gevallen. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om de preventieve COVID-19-maatregelen in acht te blijven nemen en zal de gemeenschap op de hoogte blijven stellen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen