maandag 25 september 2023
26.8 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
0
(0)

VHP benadrukt werken voor toekomst bij 150 jaar Hindoestaanse immigratie

lees ook ...

Premier Narendra Modi 17 september 73 jaar

Districtscommissaris van Nickerie mw. Senrita Gobardhan was op zondag 17 september als speciale gast uitgenodigd door de 'International women Poetry Forum' die bij zoommeetings die in verband met de 7...

Jaarlijks wordt op 5 juni de Á-Pravási Divas of Hindoestaanse Immigratiedag herdacht. Dit jaar markeert de 150e verjaardag sinds de aankomst van de eerste Hindoestaanse contractarbeiders uit het voormalige Brits-Indië in Suriname. Het is een historische mijlpaal. De meeste immigranten kwamen aan als contractarbeiders, ook wel bekend als Kantráki’s.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ze na een tijdelijk verblijf zouden terugkeren naar hun land van herkomst. Suriname bood echter mogelijkheden in de landbouw en handel, wat enkele redenen waren om zich hier te vestigen. Dankzij hun ijver, veerkracht, doorzettingsvermogen en liefde hebben onze voorouders moeilijke omstandigheden overwonnen en een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname.

Bij het herdenken van deze speciale dag staan we vooral stil bij het moedige verzet van onze voorouders tegen de wrede onderdrukking, overheersing en uitbuiting door koloniale heersers. Op verschillende plantages vond verzet plaats tegen onrechtvaardigheid en koloniaal gezag, zoals op Mariënburg, Alliance en Zoelen.

“We zijn dankbaar voor onze voorouders die naar Suriname zijn gekomen. Ze hebben niet alleen voor zichzelf geleefd, maar ook voor hun nageslacht. Ze hebben hard gewerkt om vooruit te komen en bijgedragen aan een beter Suriname,” schrijft de VHP. President Chandrikapersad Santokhi benadrukt vaak dat we ook hard moeten werken voor de volgende generatie, niet alleen voor de volgende verkiezingen.

Tijdens deze unieke gelegenheid van 150 jaar Hindoestaanse immigratie vindt de VHP het belangrijk om terug te kijken naar het verleden en daaruit wijze lessen te trekken voor het heden. We vieren het voorrecht dat we in een land leven waarin iedereen zijn eigen cultuur en religie in vrijheid kan beleven.

In de huidige tijd dreigen normen en waarden verloren te gaan door negatieve invloeden. Daarom moeten we de achteruitgang van normen en waarden een halt toeroepen. We moeten daadwerkelijk streven naar een Suriname dat eenheid in verscheidenheid laat zien, zonder etnische scheidslijnen. Dit land behoort ons allemaal toe.

De Hindoestaanse gemeenschap is goed geïntegreerd in de samenleving en neemt deel aan alle beroepen, politieke partijen en organisaties. Ze bekleden belangrijke posities op de maatschappelijke ladder. Onze hardwerkende voorouders hebben hun plicht gedaan, en nu is het aan ons om stevige fundamenten te leggen voor de ontwikkeling van ons geliefde land Suriname.

De VHP reikt op deze bijzondere dag de hand aan iedereen die wil samenwerken aan de wederopbouw van het land. We moeten het samen doen door eenheid van bestuur en eenheid van beleid te tonen. Een belangrijk principe van de VHP is altijd geweest: “eenheid in verscheidenheid”. ‘Zelf sterk, samen sterker’ is het motto van de VHP

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVHP benadrukt werken voor toekomst bij 150 jaar Hindoestaanse immigratie