zaterdag 25 mei 2024
33 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
5
(1)

VFS voert afhandeling Schengenvisumaanvragen op

lees ook ...

Vakbonden eisen spoedoverleg en gegevens stroomvoorziening v...

Ravaksur, FOLS en BvL/ALS hebben binnen een termijn van 48 uur gegevens over de stroomvoorziening geëist en vragen om een spoedoverleg met president Chan Santokhi vanwege het ontbreken van deze inform...

Vele reizigers hebben de afgelopen maanden geen afspraken kunnen maken voor een visum naar Nederland of werden geconfronteerd met zeer lange wachttijden. Dit zorgde voor grote irritatie bij velen. De Nederlandse ambassade Paramaribo bevestigt dat zich de afgelopen maanden aanzienlijke knelpunten hebben voorgedaan bij de verlening van Schengen visa. Zij belooft hier verandering in.

Halverwege 2020 kwam het vliegverkeer vanwege Covid-19 onder grote druk te staan. Met het vliegverbod dat op 23 januari 2021 door de Europese Unie (EU) werd ingesteld voor heel Zuid Amerika en enkele andere landen kwam het reisverkeer min of meer stil te liggen. Vanwege het feit dat hierdoor de vraag naar visa nagenoeg geheel stil kwam te liggen en het niet te voorzien was hoe lang deze situatie zou voortduren, is de capaciteit van het backoffice in Den Haag dienovereenkomstig aangepast.

Sinds 4 september 2021 ging het luchtruim weer langzaam open voor volledig gevaccineerde reizigers. Dit heeft gaandeweg geleid tot een grote toename van het werk bij VFS, het backoffice in Den Haag en op de ambassade.

Dit had weer lange wachttijden voor het indienen van een visumaanvraag tot gevolg. Deze wachttijd is inmiddels opgelopen tot zo’n 4,5 maand. Wij begrijpen dat dit leidt tot grote teleurstelling en frustratie bij mensen die willen reizen en daarvoor een visum nodig hebben.

Opvoering
Hier komt echter in de komende weken/maanden langzaam verbetering in. VFS kan op dit moment 370 visumaanvragen per week afhandelen. Vanaf 22 augustus 2022 wordt dit opgehoogd naar 450 aanvragen en de week daarop naar 525 visumaanvragen per week. Nog weer twee weken later gaat dit aantal verder omhoog tot 600 aanvragen per week.

Hiermee zitten we dan gelukkig weer op hetzelfde niveau als voor aanvang van de Covid-crisis. VFS zal vanaf 22 augustus 2022 de nieuwe slots gaan openstellen. Personen die al een afspraak hebben ingepland, maar toch een afspraak op een eerder tijdstip willen, moeten de oude eerst annuleren om vervolgens een nieuwe afspraak te boeken via de site van VFS Global. Dit kunt u zelf gratis online doen. Reist u als groep of gezin en heeft u niet op dezelfde datum een afspraak kunnen maken, meldt u dan bij VFS Global zodat zij u gezamenlijk kunnen uitnodigen voor het indienen van een aanvraag. Deze aanvragen zullen dan gecombineerd worden afgehandeld.

Verantwoordelijkheid
Sommige reisbureaus bieden aan deze afspraken voor u te maken. Zij rekenen hiervoor veelal een behoorlijke provisie. Let wel: deze provisie dekt niet de kosten van de visumaanvraag. Die dient u te allen tijde zelf te voldoen bij VFS Global.

“U bent zelf verantwoordelijk voor het indienen van een juist en volledig visumaanvraagdossier. Voor de eisen waaraan dit dient te voldoen raadpleeg de website van Nederland Wereldwijd via de volgende links voor Toerisme, voor Zakelijk bezoek, voor bezoek aan Familie en Vrienden, voor een Transitvisum, voor een Faciliterend visum en voor een Verlopen Verblijfsvergunning,” schrijft de ambassade.

Ondanks de hierboven geschetste verruiming, zal het nog wel enige tijd nemen voordat de thans geldende achterstanden zijn ingelopen en de wachttijden tot een acceptabel niveau zijn teruggebracht. Aan de aanvragers wordt begrip hiervoor gevraagd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVFS voert afhandeling Schengenvisumaanvragen op