De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) hield op donderdag 12 september 2024 een paneldiscussie in het Lalla Rookhgebouw met als thema ‘De impact van criminaliteit op de economie’. Een van de sprekers was Bryan Isaac, korpschef van het Korps Politie Suriname (KPS). In zijn presentatie gaf Isaac een uitgebreid overzicht van de structuur en het wettelijk kader van het KPS, waarbij hij onder andere het Meerjarenbeleidsplan 2022-2027, het Nationaal Strategisch Veiligheidsplan en het Nationaal Anti-Money Laundering Strategisch Plan (NASP) besprak.
Ook de conceptwet voor Bijzondere Opsporingsbevoegdheden kwam aan bod, welke het KPS extra mogelijkheden zal geven om criminaliteit effectiever te bestrijden. Isaac lichtte toe dat het KPS momenteel bestaat uit 2.585 politieagenten en 225 burgerpersoneelsleden, met een gelijke man-vrouwverdeling. Het beleid van het korps is gericht op duurzame politiezorg en bescherming van de rechtsstaat. Daarnaast gaf hij inzicht in de economische situatie van Suriname, waarbij hij benadrukte dat goud en olie belangrijke pijlers zijn.
Hoewel Suriname door de Wereldbank is aangemerkt als een hogere middeninkomens economie, is het nog niet uitgegroeid tot een financieel centrum en blijft de economie grotendeels cash-georiënteerd. De informele sector, met name de kleinschalige goudwinning, speelt hierin een grote rol. Isaac stelde hierbij retorisch de vraag: “Hoe kleinschalig is het eigenlijk?”
De korpschef sprak ook over de verschillende vormen van criminaliteit in Suriname. Hij onderscheidde klassieke criminaliteit, zoals inbraken, van grensoverschrijdende criminaliteit zoals drugshandel, wapenhandel en witwassen. Isaac benadrukte dat grensoverschrijdende misdaad de democratie ondermijnt, corruptie bevordert en de economie schaadt, wat een regionale aanpak vereist.
Hoewel de politie niet alle misdaden kan voorkomen, ontstaan sommige misdrijven volgens Isaac uit alledaagse situaties, zoals een ruzie die uit de hand loopt. Tot nu toe zijn er in 2024 26 levensberovingen geregistreerd, waarvan 21 zaken zijn opgelost. De meeste van deze zaken zijn relationeel van aard.
Isaac benadrukte ook het belang van transparantie naar de samenleving. Statistieken worden regelmatig gedeeld, en het personeel van het KPS wordt geprezen voor hun inzet. Van de 45 politiebureaus in Suriname bevindt 80% zich in de kustvlakte en 20% in het binnenland, waar de meeste natuurlijke bronnen te vinden zijn.
Over de impact van criminaliteit op de economie stelde Isaac dat wetenschappelijk onderzoek nodig is om deze schade nauwkeurig te meten. Criminaliteit kan bijvoorbeeld bedrijven dwingen hun deuren te sluiten, terwijl een slechte economische situatie armoede en criminaliteit kan bevorderen. Hij sloot af met een krachtige boodschap: “We hebben wetgetrouwe burgers nodig. Wet en recht geldt voor iedereen, niemand staat boven de wet.”