zondag 14 april 2024
29 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
2.3
(3)

VES lezing: Set’a gowtu now

lees ook ...

Tieners beroofd door gewapende mannen

Gisteravond zijn J.A. (16) en A.P., die vandaag 15 jaar is geworden, beroofd in het inheemse dorp Powakka. Vier gewapende mannen hebben de tieners beroofd van onder andere een buiktasje met geld, een ...

Onlangs heeft de Vereniging van Economisten in Suriname (VES)  een paneldiscussie gehouden, genaamd: ‘Set a Gowtu no(w)’ , over het reilen en zeilen binnen onze goudsector. Consultant Chris Healey hield een powerpoint presentatie  over zijn jarenlange ervaring in de sector. De groensteen gordel waar het goud van Suriname in voorkomt, beslaat zo een achttien procent van ons land, dat is ongeveer 30.000 vierkante kilometer van de 164.000 vierkante kilometer die Suriname groot is.

Milieu en goudrijkdom

De vraag die Healey beantwoorde was: hoe maak je dit goudrijk gebied beheersbaar? Ordening vanuit de overheid is een must omdat mijnbouwers hun eigen regels hebben gemaakt door de jaren heen. Het mijnen kan heel goed zonder kwik te gebruiken, er zijn tig voorbeelden die Healey liet zien in zijn presentatie. Hij gaf het voorbeeld van een Braziliaanse goudzoeker in Suriname die alleen met een piew piew, goudzoekersterm voor metaaldetector, milieu vriendelijk, gericht kon graven, het zonder kwik kon scheiden van zand en genoeg goud vond om een geweldig huis te bouwen.

Het panel: Christopher Healey, Jurgen Plein en Richenel Libretto
Het panel: Christopher Healey, Jurgen Plein en Richenel Libretto

Goud zoeken op een  milieuvriendelijke manier in Suriname kan. Brazilie heeft trouwens alle kennis en materiaal in huis voor auro verde, letterlijk groen goud, oftewel milieu vriendelijk gewonnen goud. Het is zelfs goedkoper, die hele ravage van grote open diepten en kwikvervuiling die nu met de goudwinning gepaard gaat is uit de tijd, schadelijk en onnodig.

Chris Healey presenteerde de verschillende manieren waarop er zonder kwik te gebruiken gemijnd kan worden.

Beheren goudrijkdom

Door een mijnbouw autoriteit op te richten kan zo’n enorm gebied beheerd worden. Healey gaf het voorbeeld van hoe Guyana via hun goudwinnig met beleid heeft geordend.Ongeveer dertig jaar geleden hebben zij hun Mijnbouw Autoriteit opgericht, die ook over hun diamantwinning gaat: the Guyana Geology and Mines Commission (GGMC)

Ons buurland Guyana heeft  door te zones in te stellen over een omvang 18.6 miljoen hectare zes mijnbouw districten ingericht. Elk mijnbouw district valt onder de verantwoording van een hoofdkwartier. Vanwege de grootte hebben drie grote mijnbouw districten elk twee hoofdkwartieren, totaal zijn er negen hoofdkwartieren. Guyana heeft een duidelijk en informatief geschreven mijnbouwbeleid voor 2019 tot 2029. Het inkomen  uit  de goud belasting  die de GGMC genereert bedroeg in 2020 US$ 25 miljoen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnVES lezing: Set’a gowtu now