zondag 3 december 2023
31.1 C
Paramaribo
1.7 C
Amsterdam
5
(2)

VES is tegen Suriname’s voorzitterschap Caricom

lees ook ...

Stichting SuConnect.nl deelt belangrijke Inzichten op congre...

Stichting SuConnect.nl, een recent opgerichte non-profit organisatie, zet zich als maatschappelijk platform zowel in Suriname als in Nederland in voor een weloverwogen studiekeuze en een succesvol stu...

De Vereniging van Economisten in Suriname(VES) onder voorzitterschap van Drs. Steven Debipersad MSc, liet in verband met de economische situatie, alsook met het dit jaar verder implementeren van de IMF eisen in Suriname, het volgende aan President Chandrikapersad Santokhi weten.

De VES heeft met genoegen kennisgenomen van de recente Staff Level Agreement met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarmee ons land als onderdeel van het Extended Fund Facility (EFF) eind maart 2022 een tweede tranche zal ontvangen van ongeveer US$ 55 miljoen. Deze goedkeuring typeert de VES als positief en hoopt dat elke volgende evaluatie positief zal zijn. Suriname kan zich niet veroorloven om in een situatie te belanden waarbij de tranches niet worden uitgekeerd.

In de media hebben wij vernomen dat u van 1 juli tot en met 31 december 2022 het voorzitterschap van de Conference of CARICOM Heads of Government op zich zal nemen. In deze periode zult U intensief bezig zijn met CARICOM. Op zich een mooie uitdaging. Het valt echter binnen een bijzonder ongelukkige tijdsperiode. Suriname is in de uitvoeringsfase van het Herstelplan 2020-2022 en is net begonnen aan het IMF-programma, waarbij in de periode juli t/m december 2022 diverse pijnlijke maatregelen uit de twee programma’s zullen worden geïmplementeerd, en ook verschillende wetten zullen worden behandeld in DNA.

Het komt niet goed over dat U als de President, terwijl de bevolking zware offers moet opbrengen, in plaats van leiding te geven aan het proces van sociaaleconomisch herstel, de CARICOM af zal moeten reizen om de regionale problemen op te lossen. Daarenboven zal er ook significante aandacht van enkele ministers uit uw kabinet worden gevraagd, die allen nu al een behoorlijke achterstand op hun werkprogramma hebben. De zwaarwichtige zaken die het voorzitterschap van CARICOM met zich meebrengt, ook wanneer U niet op reis bent, zal de uitvoering van de bestuurstaken lokaal verder ontregelen. Hoe belangrijk de regionale samenwerking ook niet is, van U als President van Suriname wordt verwacht dat U prioriteit dient te geven aan de zovele uitdagingen in dit land om samen met de bevolking door deze moeilijke periode heen te komen.

Op basis van het eerdergenoemde doet de VES aan U als President van ons land het voorstel om af te zien van uw rol als voorzitter van de Staatshoofdenconferentie van de CARICOM voor de 2e helft van 2022 en deze functie door te schuiven naar een Regeringsleider van een ander CARICOM-land. Volgens het rotatieschema staan op het schema de Prime minister van de Bahamas voor de eerste helft van 2023 en die van Dominica voor de 2e helft. Mogelijk kan een van deze staatshoofden deze functie vervroegd op zich nemen. Ze zijn namelijk voldoende op de hoogte van de crisis waar Suriname nog in verkeerd en de bijzondere verantwoordelijkheid die U als Staatshoofd naar uw eigen bevolking toe heeft dit jaar. Mogelijk dat we in sociaaleconomisch opzicht in 2024 weer vrij kunnen ademhalen en U zich meer kunt richten op de regionale vraagstukken die ook in ons belang zijn.

President, we kunnen ons nu niet veroorloven om vertraging op te lopen bij de uitvoering van de twee programma’s waarbij de implementatie van het sociaal vangnet van belang is. Hierbij dient U als President vooraan te lopen, het goede voorbeeld te geven, het vertrouwen terug te brengen en samen met de samenleving de offers te dragen. Dus aan U President het vriendelijk doch dringend verzoek om prioriteit te geven aan Suriname en het Surinaamse volk. Aldus de VES.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVES is tegen Suriname's voorzitterschap Caricom