maandag 20 mei 2024
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
0
(0)

Vertrek van zorgwerkers naar het buitenland baart Surinaamse overheid zorgen

lees ook ...

Regering lanceert ambitieus groen ontwikkelingsplan

De regering heeft besloten tot de ontwikkeling van een Groene Ontwikkelingsstrategie, ook bekend als een Green Development Strategy (GDS). Dit initiatief, onder leiding van het minis...

Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, heeft recent in De Nationale Assemblee verklaard dat er sprake is van een migratie van gezondheidswerkers, vooral binnen de gespecialiseerde disciplines in ziekenhuizen. Hij benadrukte met name het vertrek van gespecialiseerde verpleegkundigen, wat een zorgwekkende trend is. Het aantal gezondheidswerkers dat naar het buitenland vertrekt, met name naar Nederlandssprekende eilanden in het Caribisch gebied, Nederland en België, neemt gestaag toe.

De minister gaf aan dat het ministerie de ontwikkelingen rondom deze brain drain niet passief heeft geobserveerd. Na een constructief overleg met directies van overheidsziekenhuizen, de Ziekenhuisraad en de vakbonden is overeengekomen dat het ministerie financiële prikkels wil bieden als voorloper op een definitieve zorgloonreeks, oftewel een sectorbrede cao, om gezondheidswerkers te behouden.

Deze financiële incentives worden in de vorm van een brain drain toelage verstrekt, die sinds april 2023 wordt uitgekeerd aan meer dan 5.500 zorgwerkers in het hele land, inclusief negen ziekenhuizen en zes subsidie ontvangende instellingen. De toelage dient als een tijdelijke overbrugging, wervings- en behoudsmaatregel om het vertrek van gezondheidswerkers tegen te gaan.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVertrek van zorgwerkers naar het buitenland baart Surinaamse overheid zorgen