zondag 26 mei 2024
33 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
0
(0)

Vertrek gezondheidsmedewerkers uit Suriname zorgwekkend

lees ook ...

Voor onbepaalde tijd geen gedrukte ‘Times of Suriname&...

De krant “Times of Suriname” zal voor onbepaalde tijd niet in gedrukte vorm verschijnen. Dit heeft de krant Zaterdag jongstleden meegedeeld. De directe heeft benadrukt, dat het gaat om reden buiten hu...

Het vertrek van zorgpersoneel naar vooral Nederland en de Nederland-Caribische eilanden is een groot zorgpunt voor Suriname. Het wegtrekken van kader uit Suriname zorgt niet alleen voor ernstige tekorten, maar vormt ook grote gevaren in de gezondheidszorg, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

Volgens de bewindsman moet de samenwerking tussen Suriname en Nederland braindrain in de gezondheidssector tegengaan. De Nederlandse premier Mark Rutte die in Suriname was heeft benadrukt dat Nederland het heel belangrijk vindt om de samenwerking met Suriname te intensiveren.

De minister-president heeft ook onder woorden gebracht dat Nederland zich sterk maakt om Suriname veel meer te ondersteunen op het gebied van gezondheidszorg. Minister Ramadhin heeft dinsdag gezegd dat het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Nederland intensief samenwerken.

“Wij willen binnen de samenwerkingsverbanden kijken hoe wij kunnen bijdragen aan een win-win situatie waar ook Suriname uit deze relatie kan putten”, zei minister Ramadhin. Er zijn internationaal afspraken gemaakt over recruitment van werkers in de zorg door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daar is er een ethische code voor. Bij het rekruteren van zorgpersoneel door een land mag de zorgsector van een ander land niet destabiliseren.

“Met betrekking tot braindrain moet ik aangeven, dat los van het hebben van een afspraak met Nederland, men niet zomaar komt vissen in onze vijver. Er zijn werving bureaus die dat doen en daar is de Nederlandse regering niet zo goed van op de hoogte,” zegt de bewindsman.

Ramadhin onderstreept dat er structurele oplossingen gezocht worden. Ook Nederland heeft te kampen met ernstige capaciteitstekorten met name in de zeer gespecialiseerde gebieden van de zorg. Het is de bedoeling om de samenwerking tussen de opleidingsinstituten in beide landen beter te organiseren om goede instroom op gang te brengen.

“Verder wordt steun gezocht voor het ontwikkelen van financieringsmodellen voor de gezondheidszorg en goede verzekeringsstelsels”, stelt minister Ramadhin.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVertrek gezondheidsmedewerkers uit Suriname zorgwekkend