donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
5
(1)

Vertrek Cubaanse medische specialisten baart Brunswijk zorgen

lees ook ...

Visit by Helena Konig, a prominent EU official

President Chandrikapersad Santokhi received a courtesy call from Helena Konig, Deputy Secretary-General of the European External Action Service (EEAS) for Economic and Global Affairs. The United State...

Het vertrek van de Cubaanse medische specialisten uit Suriname baart Ronnie Brunswijk, nu waarnemend president, zorgen. Op 18 september verlaat de laatste groep van 32 medische specialisten en gezondheidswerkers van Cuba, uit Suriname. Er is geen zicht op wanneer de groep terugkeert. Eerder zijn al enkele Cubanen vertrokken. De waarnemend president vindt dat de missie van de Cubaanse artsen succesvol is en daarom moet worden gecontinueerd.

Onlangs had Brunswijk een ontmoeting met de Cubaanse ambassadeur Igor Azcuy Gonzalez. Hij heeft aangegeven, dat de missie van de afgelopen jaren tot nu toe, een succes is geweest. Echter zijn zowel Suriname als Cuba het er over eens dat de huidige overeenkomst aan evaluatie toe is.

Er zijn hierover gesprekken gaande tussen de ministeries van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. In de ontmoeting heeft de waarnemend president gezegd, dat het proces tot terugkeer van de artsen moet worden bewerkstelligd.

Ook de betalingsachterstand van Suriname aan Cuba, zal volgens Brunswijk worden ingelopen. Tijdens de meeting met de diplomaat was ook aanwezig Edwin Noordzee, coördinator Cubaanse artsen in Suriname. Volgens Noordzee is de afwezigheid va deze artsen vooral in het binnenland, maar ook in de stad, voelbaar. Er is volgens hem een groot tekort aan artsen voor het binnenland, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

Zowel de waarnemend president als de ambassadeur hebben gewezen op de vriendschappelijke banden tussen beide landen. De relatie zal volgens hen in de komende periode verder uitgediept moeten worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVertrek Cubaanse medische specialisten baart Brunswijk zorgen