woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
5
(2)

Vertrek ABOP parlementariers naar Gabon riekt naar corruptie

lees ook ...

VIDS draagt bij aan bewustwording jonge Surinamers over Inhe...

In verband met de 'Srefidensi maand' heeft stichting Bromki Fu Tamara VIDS gevraagd om als eerste op twee scholen cultuurinfosessies over Inheemse volken te verzorgen. Een van deze scholen was O.S. To...

Dew Sharman(VHP), die vorige week fungeerde als assembleevoorzitter zei niet op de hoogte te zijn van het vertrek van een parlementaire delegatie naar het Afrikaanse land Gabon (8-19 maart). De oppositie vroeg schriftelijk opheldering hierover. Sharman beloofde de zaak te onderzoeken. Niet alleen bij de oppositie, maar ook bij de coalitie ligt deze zaak heel gevoelig. Zonder parlementair besluit een bedrag van US. 22.554,16 opgenomen bij de Centrale Bank van Suriname. 

Als de fungerend assembleevoorzitter Dew Sharman (VHP) niet op de hoogte is, en assembleeleden om opheldering vragen over het vertrek van een delegatie naar Gabon, dan heeft dit veel weg van institutionele corruptie, waarbij wettelijke procedures, zoals artikel 13 van de Anticorruptiewet en regels bewust zijn omzeild, omdat  DNA-voorzitter Marinus Bee en fractieleider Obed Kanape, beiden van ABOP, namens het parlement naar het Afrikaanse land zijn geweest.

Het bedrag moest onder andere voorzien in, aanvullende kosten voor vliegtickets, verzekering, representatiekosten, daggelden en gelden voor de persoonlijke uitrusting gedurende het verblijf in Gabon van vijf personen.  Er zal veel opheldering van de assembleevoorzitter worden verwacht. Bee heeft benadrukt, dat alles volgens de procedures is verlopen.

Na de onduidelijkheid rond de oprichting van het staatsorgaan New Surfin en de wazigheid van het Deens energiebedrijf HPSG is deze ABOP Gabon-trip weer reden voor de oppositie om in actie te komen en een diepgaand onderzoek te eisen, zodat verantwoordelijkheid wordt afgelegd.

In reactie op de brief van NDP en BEP stuurde Sharman enkele bijlagen, waaronder een uitnodiging van Conservation International Suriname (CIS) gericht aan Bee om samen met twee ondersteuners een bezoek te brengen aan Gabon, in verband met een kennisuitwisselingstraject dat te maken heeft met duurzaam bosbeheer. CIS stond garant voor de kosten.

Deze uitnodiging bleek niet direct onder de aandacht van het parlement te zijn gebracht. De voorzitter besloot enkele dagen vóór vertrek naar Gabon bij de afronding van een huishoudelijke vergadering slechts meegedeeld te hebben dat hij “als voorzitter” door CIS is uitgenodigd naar Gabon te gaan en dat de kosten door die organisatie zullen worden gedekt. Verder deelde hij mee, dat hij de uitnodiging had geaccepteerd. Het parlement heeft hierover geen besluit kunnen nemen.

In de correspondentie die Sharman het parlement deed toekomen, is gebleken dat Bee minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning schriftelijk om zijn medewerking vroeg, en dat via de CBvS 22.554,16 US dollar (de tegenwaarde van SRD 465.720,95) wordt vrijgemaakt voor reisdeviezen, maar toch ook  voor het kopen van tickets. Verder meldt Bee dat het bedrag bestemd is voor een parlementaire delegatie onder leiding van hem in verband met een kennis uitwisselingstraject. In een bijlage bij de brief staat een specificatie voor wie en waarvoor het geld zal worden besteed.

In gesprek met de pers zegt CIS-directeur John Goedschalk dat zijn organisatie werkelijk geen uitnodiging heeft gericht aan het parlement, maar aan parlementsvoorzitter Bee. “De voorzitter moet zijn eigen verantwoording afleggen. Wij hebben alle kosten betaald voor alle delegatieleden waaronder vliegtickets, hotel en voeding.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVertrek ABOP parlementariers naar Gabon riekt naar corruptie