donderdag 6 oktober 2022
26.1 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
0
(0)

Versterking bankwezen

lees ook ...

President Santokhi: “Bidden voor Suriname van cruciaal...

President Chandrikapersad Santokhi heeft een bezoek gebracht aan de Apostolische Bevrijdingskerk van Jezus Christus. Deze kerk herdenkt zondag het feit dat zij 36 jaar terug haar activiteiten aan het ...

De Centrale Bank zal in het begrotingsjaar 2022 een grotere rol zal spelen in het bevorderen van het geld- en kapitaalverkeer, en in het waarborgen van financiële stabiliteit.  Er zal een programma geïmplementeerd worden voor versterking en verbetering van het bankwezen, waarbij de Centrale Bank, een sterkere rol zal spelen. Dit vergt allereerst, dat de Centrale Bank van Suriname zelf haar capaciteit en gezag wederopbouwt, daar is al mee begonnen, in goede samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning”, aldus president Chandrikapersad Santokhi op 01 oktober 2021, tijdens de jaarrede in de Nationale Assemblee.

“In dat kader is afgesproken, dat de overheid een deel van de rente van haar schuld bij de Centrale Bank terugbetaalt, zodat de kapitaalspositie van de Bank versterkt, en zij beter in staat gesteld wordt haar monetaire beleid onafhankelijk te voeren. Er zijn nog een aantal uitdagingen voor onze financieel-economische situatie”, aldus de Surinaamse regeringsleide die zegt dat de herschikking van schulden, in de eindfase verkeert. “Niettemin blijven de rentebetalingen en schuldaflossingen, de komende jaren zwaar op de begroting drukken. Het betekent, dat er gewoon minder geld op de begroting zal zijn, dat voor financiering van economische groei kan worden aangewend.”

“Met het prudent beleid, dat tot nu toe gevoerd is, zal het tekort op de begroting in 2022 niettemin verder teruggedrongen worden, en wel van 10,5% van het BBP naar 2,6%. Dit vergt wel, dat er aan de inkomstenkant hard gewerkt moet worden, hetgeen door de hervormingen, naar verwachting ook beter zal lukken, en de uitgaven steeds goed verantwoord moeten zijn.”

Het staatshoofd zegt dat dit beleid erin zal resulteren dat de wisselkoers ook het komend jaar vrij stabiel zal blijven, hetgeen betekent, dat iedereen weer beter kan plannen. De belangrijkste aanpassingen in onze economie, zijn inmiddels doorgevoerd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVersterking bankwezen